28.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialCine primea zilnic mită de 2000 de lei?

Cine primea zilnic mită de 2000 de lei?

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 47 de ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră de la Vama Albiţa, judeţul Vaslui. Ei au fost acuzaţi de luare de mită şi constituire sau aderare la un grup infracţional organizat.

Şeful Vămii Albiţa, Daniel Corban împreună cu alţi 16 poliţişti au fost trimişi în judecată în stare de libertate. Printre cei 16 se numără Alin Niţă, inspector de poliţie (şef de tură) şi agenţii de poliţie George Lădaru, Rareş Forţu, Laura Popa, Ionel Măciucă, Petruţ Porumboiu, Andrei Asimine, Adriana Nechita, Corneliu Panainte, Romică Petcu, Marius Gavriliţă, Ciprian Paveliuc, Gheorghe Carp, Constantin Tănasă, Mihai Surdu şi Veronica Şorea.

Cei 30 de poliţiştii care au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv sunt: Ionuţ Taragan, Claudiu Cătălin Alistar, Decebal Bejan, Traian Tătaru, Alexandru-Lucian Luca, Vlad Polojan, Maria Albuşan, Ciprian Popovici, Traian Mazdrag, Florin Onilă, Sebastian Ciobanu, Gelu Marcu, Radu Gîrţu, Vlad Asimine, Lucian Dieac, Cătălin C. Popa, Raimond Bîrlad, Octavian Mardare, Ioan Balahura, Iordan Bălţanu, Vlad Grigorescu, Andrei Nechita, Dănuţ Cornea, George Ionescu, Marius Frenţescu, Corneliu Florea, Cătălin N. Popa, Marius Pascal, Cătălin Cherciu, Ciprian Racoviţă.

În perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2011, inculpaţii în calitate de poliţişti de frontieră în cadrul P.T.F. Albiţa, au pretins, primit ori acceptat, atât în nume propriu cât şi în numele celorlalţi colegi, suma totală de 2.164.800 lei şi alte bunuri de la persoanele care au trecut frontiera. Banii şi bunurile au fost pretinse şi primite cu titlu de mită atât pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu cât şi pentru a face acte contrare acestora, respectiv de a nu efectua un control strict asupra documentelor persoanelor sau autovehiculelor şi de a permite introducerea în România a unor bunuri peste limita legală.

În scopul obţinerii unor foloase materiale ilicite, toţi inculpaţii au acţionat coordonat, pe fiecare tură de lucru, în cadrul unui grup infracţional organizat, în care rolurile şi atribuţiile erau în mod explicit prestabilite conform unei „metodologii”, iar beneficiul activităţii infracţionale era împărţit potrivit înţelegerii, între poliţiştii simpli şi cei cu funcţii de conducere.

Structura grupului infracţional organizat şi modul de operare utilizat le-au permis inculpaţilor să exercite acte de corupţie cu frecvenţă aproape zilnică, activitatea infracţională fiind, în ansamblu, extinsă la nivelul fiecăreia dintre turele care făceau de serviciu în respectivul punct de trecere a frontierei.

Care era tariful pentru mită?

Astfel, de regulă, „tariful” era cunoscut de cei care oferă mită: 5 – 10 lei pentru situaţiile obişnuite (cum ar fi doar pentru simpla aplicare a ştampilei),şi aproximativ 10 – 100 de euro sau 50 – 200 lei în cazul unor situaţii speciale în care „tariful” creştea proporţional cu riscul la care se expunea poliţistul de frontieră (lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfă, produse în cantităţi mai mari, etc). În această modalitate, pe fiecare tură, un inculpat „colecta” în medie între 400 şi 2 000 lei.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă