19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCine este vinovat pentru aprobari ilegale de reconstructii de case?

Cine este vinovat pentru aprobari ilegale de reconstructii de case?

Prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, a primit, ieri, demisia primarului din comuna Foeni, una din cele mai afectate de inundatiile din primavara. Ioan Lajos a afirmat ca isi da demisia din motive medicale. Primarul social-democrat a fost unul dintre cei afectati de apele care au distrus casele a sute de banateni, iar imediat dupa izbucnirea catastrofei a fost internat in spital si a lipsit din Primarie saptamani intregi.
Rezolvarea crizei a cazut in responsabilitatea viceprimarului, Viorel Ghilezan, care a si fost desemnat de prefect sa conduca Primaria pana la organizarea de alegeri. Dupa cum a declarat viceprimarul, Lajos a suferit un infarct si o comotie cerebrala si are acte doveditoare pentru starea precara a sanatatii sale.
Localitatea sinistrata a fost cea mai „problematica” din tot judetul. Scandalurile dintre sinistrati si consilierii locali din Foeni s-au tinut lant, catre sefii administratiei locale din judet venind reclamatii peste reclamatii. Printre altele, sefii administratiei locale au fost acuzati ca faceau specula cu ajutoarele destinate sinistratilor.
Reprezentantii Prefecturii au acuzat, in mai multe randuri, faptul ca in aceasta comuna ar exista „un cerc de interese”, iar satenii au cerut dizolvarea Consiliului Local. Scandalul la care nu a mai putut face fata Lajos a izbucnit la ultima vizita a ministrului delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely, care a gasit pe listele cu casele propuse spre reconstructie 74 de case care nu fusesera afectate de inundatii.
In urma controlului, Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) a blocat, saptamana trecuta, platile pentru refacerea caselor inundate in Foeni si a cerut modificarea contractului incheiat cu firma constructoare, dupa ce s-a constatat ca doar trei locuinte au fost afectate de ape.
Prefectul judetului a sesizat Inspectoratul Judetean de Politie asupra acestei situatii, pentru inceperea unei anchete penale impotriva functionarilor din Primarie care au elaborat lista si a expertilor ce au propus locuintele.
Desi a fost sfatuit sa nu isi dea demisia pana la finalizarea reconstructiei, Lajos a ales aceasta cale si risca sa fie considerat de localnici principalul vinovat. „Ar fi putut sa intre in concediu medical si dupa terminarea santierelor ar fi iesit din administratie cu fruntea sus.
Prin aceasta demisie face jocurile adevaratilor vinovati”, a spus seful Corpului de Control din Prefectura, Laviniu Bedrosian. Acesta admite ca primarul demisionar a avut partea lui de vina in tot acest scandal, dar principalii vinovati sunt viceprimarul din Foeni, Viorel Ghilezan, si consilierii locali, indiferent de culoarea lor politica.
Viceprimarul declara, recent, ca autoritatile locale nu sunt de vina in cazul caselor care nu au fost inundate, pentru ca acestea doar au aprobat lista realizata de expertii trimisi de ANL. Ghilezan a pus vina pe cetatenii care au facut o adresa prin care se solicitau experti pentru stabilirea gradului de degradare a caselor.
„Au venit experti de la ANL si au expertizat casele. Noi am trimis adresa catre ANL. Expertii au constatat, expertii si-au facut treaba. Nu eram noi in masura sa facem ceva”, a adaugat Ghilezan.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă