19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCine este medicul care l-a operat pe Ponta

Cine este medicul care l-a operat pe Ponta

Profesorul Mahir Mahiroğullari, medicul principal care l-a operat pe premierul Victor Ponta, are 46 de ani, lucrează de doi ani la Spitalul universitar Medipol, din Istanbul, informează Mediafax.

Profesorul doctor Mahir Mahiroğullari, specializat în ortopedie şi traumatologie, lucrează la Spitalul universitar Medipol din Istanbul din anul 2013.

Citește și: Ponta a postat, pe Facebook, fișa medicală de la spitalul din Turcia

Mahir Mahiroğullari s-a născut în oraşul turc Sivas în anul 1969 şi a absolvit în anul 1992 Facultatea de Medicină a Academiei medicale militare Gulhane din Ankara. În perioada 1995-1999, medicul Mahiroğullari a urmat un curs de specializare în ortopedie la Centrul medical Gata Hayardapasa din Istanbul. În intervalul 2005-2006, medicul turc a efectuat un stagiu de pregătire la Departamentul de chirurgie ortopedică al Universităţii Wakeforest din statul american Carolina de Nord.

Înainte de a lucra la Spitalul Medipol din Istanbul, Mahiroğullari a activat, în perioada 2012-2013, în Spitalul Nisa din Istanbul, în Centrul medical Gata Hayardapasa (2010-2012) şi în Spitalul militar Sakirkamiş din Kars (2009-2010). În intervalul februarie-august 2000, medicul turc a fost detaşat în oraşul kosovar Prizren, la un spital al Misiunii NATO în Kosovo (KFOR).

Profesorul doctor Mahir Mahiroğullari face parte din Asociaţia turcă pentru ortopedie şi traumatologie, precum şi din Asociaţia europeană pentru traumatologia rănilor la genunchi provocate de accidente sportive.

Premierul Victor Ponta a postat, luni seară, pe Facebook, fișa sa medicală de la Spitalul Medipol din Turcia, unde a fost operat la genunchiul stâng, care conține denumirea intervenției chirurgicale, analize de sânge, evoluția stării sale, pe zile, și recomandările post-operatorii.

Premierul a postat pe Facebook mai multe documente medicale, “doar pentru informare”, menționând că acestea au fost traduse din limba turcă. Astfel, este prezentată o fișă medicală de la Medipol Mega Hastaneler Kompleksi (Complexul Megaspitalelor Medipol), care conține datele sale personale și numele medicului Mahir Mahirogullari.

În acest document medical este menționată denumirea intervenției chirurgicale la care Ponta a fost supus în data de 15 iunie – “intervenție atroscopică de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior” și “intervenție atroscopică de rezolvare a meniscului, genunchi”. De asemenea, într-o primă fișă, de la data internării în spitalul din Turcia, sunt precizate “motivul internării”, diagnosticul – “ruptură de ligament încrucișat anterior stâng” -, precum și analizele de sânge pe care le-a făcut și rezultatele acestora.

De asemenea, este detaliat modul în care a decurs intervenția chirugicală, realizată, potrivit fișelor medicale, de o echipă de trei medici – Mahir Mahirogullari, Mehmet Isyar și Serkan Surucu. Astfel, se menționează că pacientul a fost operat sub anestezie generală și sunt descrise detaliat toate etapele intervenției și în ce a constat operația. În documentul de externare este precizat și un diagnostic final: “gastrită, nedefinită și ruptură de menisc, actual”.

În documentele medicale postate pe Facebook de către premier mai sunt menționate “observațiile medicului” în ziua operației, precum și starea pacientului pe zile, până în 20 iunie. În data de 20 iunie, conform documentelor medicale, premierul a fost externat “cu stare generală bună, cooperant și orientat”. La capitolul “recomandări”, se precizează că “pacientul va fi inclus în programul de fizioterapie și reabilitare; după prima săptămână i se recomandă control la o policlinică; după încă o săptămână se va efectua un nou control la policlinică și se va reevalua protocolul de fizioterapie; după două săptămâni, se recomandă un nou control la policlinică pentru ultimele evaluări”

. Într-un ultim document postat pe Facebook, sunt prezentate alte recomandări ale medicilor, care cuprind: “extensie totală la genunchi, flexiunea genunchiului la cel puțin 90 de grade, un control amănunțit al cvadricepsului, mișcare cât mai devreme” și mai multe tipuri de exerciții.

Cele mai citite

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă