22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialCine coordonează ofensiva ucraineană în Est?

Cine coordonează ofensiva ucraineană în Est?

Trupele ucrainene au înregistrat în ultimele două zile succese neașteptate în ofensiva împotriva forțelor separatiste. Ucrainenii susțin că vor asedia Donețk și Lugansk, în vreme ce rebelii se baricadează. Între timp, liderii germani fac apel la „reluarea dialogului cu separatiștii“.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a ordonat pe 1 iulie încetarea armistițiului declarat unilateral și reluarea ofensivei în estul Ucrainei, după ce 27 de militari ucraineni fuseseră uciși în timpul încetării focului și un elicopter fusese doborât. Președintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat dintru început împotriva armistițiului și cinci zile mai târziu agențiile de știri scriau că cel puțin o coloană de vehicule militare rusești se îndrepta către Ucraina prin punctele de frontieră cucerite de separatiști. Miercuri, președintele francez, François Hollande, și cancelarul german, Angela Merkel, l-au sunat pe Putin pentru a-l convige de „importanța faptului de a ajunge la un armistițiu cu forțele ucrainene” și i-au cerut să îi convingă pe separatiști să deschidă discuții cu autoritățile ucrainene, a informat Bloomberg.

Putin n-a ascultat și a doua zi, joi, Poroșenko a numit un nou ministru al Apărării în persoana lui Valeri Heletei, votat cu majoritate covârșitoare. În luptele cu rebelii pro-ruși, armata ucraineană a pierdut sute de soldați, dar se pare că zece zile de armistițiu fac minuni. De atunci, armata ucraineană a recapturat Slaviansk, unul din centrele rebele, și Kramatorsk, iar ieri BBC anunța că ucrainenii au capturat și orașele Artemivsk și Drujkivka și se îndreaptă către Donețk și Lugansk, care vor fi supuse asediului. BBC citează un responsabil ucrainean de rang înalt, Mihailo Koval, care vorbește despre „un plan stategic clar“, care a fost aprobat și care se concentrează asupra a două centre regionale, Lugansk și Donețk. „Aceste două orașe vor fi complet blocate”, a afirmat Koval într-un interviu televizat.

Cât de disperați sunt rușii? Associated Press a informat ieri că un pod de cale ferată care traversa principala autostradă ce lega Slaviansk de Donețk a fost aruncat în aer. Reporterul AP a văzut podul care se prăbușea în satul Novobakhmutivka. În disperarea lui, autoproclamatul guvernator al Republicii Donețk, Pavel Gubarev, a promis că în jurul Donețkului se va duce „o adevărată luptă de partizani”. Regruparea forțelor pro-ruse spre centrele Donețk și Lugansk arată că rușii au fost luați prin surprindere de ucraineni, care au dezvoltat competențe noi după ce au fost aproape distruși de trupele din Crimeea și estul Ucrainei.

În toată evoluția spectaculoasă din ultimele zile, o singură țară nu s-a pronunțat: Statele Unite. Ucrainenii s-au dovedit atât de inepți din punct de vedere militar, că în Congresul american au existat voci care au cerut asistență militară de urgență pentru Ucraina până nu e prea târziu. Evoluția din ultimele zile sugerează că această asistență a venit. Administrația Obama demonstrează încă o dată că face lucrurile pe tăcute, „Chicago stile”.

Dovada? Şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a îndemnat luni guvernul ucrainean să dialogheze cu separatiştii pro-ruşi în vederea ajungerii la un armistiţiu, avertizând că nu există o soluţie pur militară la conflict.

„Chiar dacă situaţia în estul Ucrainei a evoluat în favoarea serviciilor de securitate ucrainene, nu va exista o soluţie pur militară, cu atât mai mult cu cât majoritatea separatiştilor s-au regrupat la Doneţk”, a declarat Steinmeier în cursul unei vizite în Mongolia, citat într-un comunicat dat publicităţii de către Ministerul de Externe de la Berlin.

Ministrul a subliniat că o reuniune a Grupului de contact a avut loc duminică la Kiev, la care au participat Ucraina, Rusia şi OSCE, dar nu şi separatişti pro-ruşi. El a catalogat discuţiile ca „extrem de dificile”.

„Toate părţile ar face bine să rămână pe calea declaraţiei de la Berlin, de miercuri, adică (…) să continue discuţiile şi cu reprezentanţii separatiştilor şi mai ales să acţioneze în vederea îndeplinirii obiectivului principal, şi anume declararea unui armistiţiu în estul Ucrainei”, a declarat Steinmeier.

„O încetare a focului bilaterală şi fără condiţii care să aibă loc foarte rapid rămâne esenţială”, a subliniat luni o purtătoare de cuvânt a guvernului, Christiane Wirtz, într-o conferinţă de presă. „Guvernul (german) regretă că încă nu a avut loc o reuniune a Grupului de contact cu reprezentanţii separatiştilor”, a adăugat ea, solicitând o asemenea reuniune „cât mai rapid posibil”.

După ultimele evoluții, se pare că americanii s-au săturat de jocul dublu al Germaniei și că „reuniunea Grupului de contact cu reprezentanții separatiștilor” nu va mai avea loc.

Cele mai citite

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă