15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialCine ar putea fi noua Nadia Comăneci

Cine ar putea fi noua Nadia Comăneci

La doar 10 ani, sportiva clujeancă a părăsit oraşul natal pentru „laboratorul” de la Deva, acolo unde se va pregăti pentru aurul olimpic din 2016 şi 2020.

Nadia Comăneci a dus România pe cele mai înalte culmi ale gimnasticii mondiale, iar prima sportivă care a primit nota 10 a lansat, astfel, o provocare generaţiilor viitoare. Lavinia Miloşovic, Gina Gogean, Simona Amânar, Andreea Răducan, Cătălina Ponor sau Sandra Izbaşa sunt doar câteva din numele gimnasticii româneşti care au acceptat această provocare şi au făcut din România o naţiune de temut la acest sport. Viitorul a venit tare din spate mai mereu şi rămâne unul promiţător. Ioana Teodora Crişan tocmai a ales să-şi sacrifice copilăria pentru ca, pe viitor, să poată asculta imnul României pe cea mai înaltă treaptă a podiumului european, mondial sau olimpic. În vârstă de 10 ani, cu şapte dintre ei petrecuţi „la aparate”, sportiva s-a născut în Cluj-Napoca, acolo unde a luat primele lecţii de gimnastică, dar şi primele 17 medalii dintr-o carieră care se anunţă încă de pe-acum strălucitoare. Micuţa sportivă tocmai încheie prima săptămână de pregătire la centrul olimpic de la Deva, acolo unde a intrat pe mâinile antrenorilor care garanteză de atâţia ani succesul.

„Am fost luni acolo şi am participat la un antrenament, dar nici nu se compară ce se face acolo cu antrenamentele de la alte cluburi locale. Acolo chiar se ocupă cu adevărat antrenorii de gimnaste şi se învaţă multe lucruri. Sunt două şedinţe de antrenamente pe zi, ambele în sala olimpică, iar antrenorii chiar au lăudat-o pe Ioana şi sunt foarte încântaţi de ea. Mi-au spus că e formată bine pentru gimnastică şi se vede pe ea că e interesată şi că vrea să facă. Am auzit doar păreri de bine despre ea”, a declarat, cu mândrie, mama lui Ioana, Narcisa Crişan, la rândul ei fostă gimnastă.

Probleme financiare

Nu totul este roz, însă, în cazul micuţei gimnaste. Întregul program de la Deva costă 400 de lei pe lună, bani de care familia Crişan dispune cu mare greutate. Pe de altă parte, dorul de casă al Ioanei este foarte mare, iar posibilităţile financiare nu îi pot face pe părinţi să meargă des la Deva în vizită. “Aproape în fiecare zi îmi plânge la telefon că îi este dor de noi, dar nu avem ce face. Ne este şi nouă foarte greu cu banii pentru că promisiunea de sponsorizare pe care am avut-o din partea unei firme a dispărut chiar cu o zi înaintea plecării la Deva. Am ajuns să ne împru­mutăm pentru a putea să plătim acei 400 de lei lunar, dar nici nu ne gândim să dăm înapoi pentru că în acest stadiu am dorit să ajungem cu Ioana şi vreau să mergem mai departe. Ne este, însă, extrem de greu financiar şi nici nu mai ştiu la ce uşi să mai bat. Am ajuns la concluzia că mă lupt cu morile de vânt şi nu mai ştiu ce să fac. Am lucrat în trecut, dar am renunţat pentru Ioana, deoarece nu puteam să o duc sau să o aduc de la grădiniţă şi să mă ocup cum trebuie de ea. Acum îmi caut iar de lucru, dar e greu pentru că am 37 de ani şi nu mai sunt la prima tinereţe. Orice ajutor financiar este binevenit”, a mai spus mama micuţei gimnaste. Ioana Crişan va primi un ajutor bănesc din partea federaţiei doar dacă va câştiga o medalie pentru Cetate Deva, clubul de care aparţine.

“Oricum, un an trebuie să plătesc. Dacă mai aşteptam doi ani intra în lot şi atunci o cerea federaţia, iar eu nu mai plăteam nimic. Am vrut, însă, ca Ioana să nu scape această şansă”, a mai spus Narcisa Crişan.

Bârna, aparatul rege

Ca orice gimnastă din România, Ioana iubeşte bârna, dar urăşte paralelele. Mica gimnastă a câştigat chiar anul acesta titlul naţional la bârnă, iar la individual compus, acolo unde are de trecut şi paralelele, a cucerit doar medalia de bronz. “Evoluţiile de la naţionale le-au sărit în ochi antrenorilor de la Deva care au ţinut să o aibă cât mai repede la lotul de acolo. Mă bucur că ne-am atins scopul, pentru că de când am dus-o la gimnastică doar Deva am avut în minte. Si Ioana când stătea pe internet se uită mai mult la gimnastică şi la lotul de la Deva”, a declarat mama sportivei, Narcisa Crişan.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă