11.1 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialCIA demarează o anchetă în cazul Petraeus, după cele lansate de FBI...

CIA demarează o anchetă în cazul Petraeus, după cele lansate de FBI şi Pentagon

Investigaţiile se multiplică în urma demisiei directorului CIA David Petraeus, odată cu deschiderea, joi, a unei anchete interne în cadrul puternicei Agenţii Centrale americane de Informaţii, după cele lansate de către FBI şi Pentagon, potrivit Mediafax.

Agenţia care a fost condusă timp de 14 luni de fostul general a deschis o anchetă administrativă efectuată de Inspecţia Generală, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al CIA, Preston Golston.

Ancheta este, în opinia sa, doar “exploratorie şi nu presupune niciun rezultat în special”. “Ne trecem în mod constant revistă activitatea, iar dacă sunt lecţii de învăţat din acest caz le vom învăţa”.

David Petraeus a demisionat la 9 noiembrie, recunoscând o relaţia cu Paula Broadwell, biografa sa cu 20 de ani mai tânără. Un “compotament inacceptabil atât pentru un soţ şi un lider al unei organizaţii ca a noastră”, afirma el într-un mesaj adresat adresat angajaţilor Agenţiei.

Fostul general, a cărui carieră a fost distrusă, nu face obiectul unei anchete judiciare. Documente clasificate au fost găsite pe calculatorul Paulei Bradwell, însă nimic nu indică faptul că directorul CIA ar fi cel care le-ar fi furnizat.

David Petraeus a declarat joi că nu i-a dat “niciodată” vreun document confidenţial Paulei Bradwell, potrivit unei jurnaliste CNN.

Ministrul Justiţiei Eric Holder a declarat, de asemenea, că acest caz nu a reprezentat niciodată o “ameninţare la adresa securităţii naţionale”, în timp ce preşedintele Barack Obama a subliniat miercuri că nu a văzut “nicio dovadă (…) a faptului că ar fi fost divulgate informaţii secrete care să poată avea consecinţe negative asupra siguranţei naţionale”.

Potrivit jurnalistei CNN, fostul director al CIA a mai declarat că demisia sa nu are nicio legătură cu atacurile politice dure pe tema atacului asupra consulatului american comis la Benghazi la 11 septembrie.

Petraeus, care urma să fie audiat vineri de congresmeni, ar urma să spună că a ştiut “aproape imediat” că asaltul are legătură cu organizaţia teroristă Ansar al-Sharia, în pofida unei “confuzii” în contextul în care aproxiamtiv 20 de rapoarte de informaţii il puneau în legătură cu manifestaţii, a declarat joi seara un alt jurnalist CNN, citând o sursă apropiată lui Petraeus.

Ancheta internă CIA urmează altei anchete administrative, a Pentagonului, asupra generalului John Allen.

Comandantul forţelor internaţionale în Afganistan este bănuit că ar fi purtat o corespondenţă electronică “deplasată” confirmând un “flirt” cu o femeie măritată, Jill Kelley. El dezminte orice legătură extraconjugală.

În plan judiciar, poliţişti federali din cadrul FBI sunt cei care efectuează ancheta. Aceasta este centrată asupra Paulei Bradwell şi documentelor clasificate găsite în posesia sa, pe computerul ei personal, în timpul unei percheziţii, luni, în locuinţa sa, în North Carolina (sud-est).

“Nimic din ceea ce s-a găsit nu ne compromite securitatea naţională sau orice altceva la acel nivel”, a declarat pentru AFP o sursă apropiată anchetei, sub protecţia anonimatului.

Această anchetă este cea care a declanşat totul. Ea a fost lansată la începutul verii, în urma unei plângeri a doamnei Kelley cu privire la ameninţări anonime pe care le-a primit pe e-mail.

Poliţiştii au descoperit că aceste e-mail-uri au fost trimise de Broadwell, scoţând în mod întâmplător la iveală relaţia ei cu David Petraeus şi corespondenţa dintre John Allen şi Jill Kelley.

Cele mai citite

Din 13 mai, o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an la titlurile de stat

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de...

CSM București, campioana României. „Tigroaicele” au reușit o nouă triplă

CSM București a învins-o sâmbătă pe CSM Târgu Jiu cu scorul de 30-27, în Sala Apollo din Capitală, în etapa cu numărul 24 din...

Desantul cu 2000 de parașutiști simula recucerirea unei baze militare ocupate. Codul galben poate bloca sprijinul NATO pentru România

Aproape 2000 de parașutiști din armatele țărilor NATO, care trebuiau să realizeze un desant în inima Transilvaniei, au fost obligați să-și amâne exercițiul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă