13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialCIA: Al-Qaida este slăbită, dar prezintă un pericol tot mai mare în...

CIA: Al-Qaida este slăbită, dar prezintă un pericol tot mai mare în Yemen

Nucleul dur al reţelei Al-Qaida a primit o lovitură grea, dar în Yemen filiala sa AQPA (Al-Qaida în Peninsula Arabă) reprezintă un pericol tot mai mare, au afirmat marţi directori ai serviciilor de informaţii americane, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Deşi Al-Qaida este supusă unei presiuni inedite, aripa sa yemenită “a devenit una dintre entităţile regionale cele mai periculoase ale jihadului în lume”, a declarat noul director al CIA David Petraeus, care s-a adresat Congresului pentru prima dată de la preluarea funcţiei.

“CIA afirmă că, la zece ani după atentatele de la 11 septembrie, Statele Unite sunt în continuare sub ameninţarea gravă a Al-Qaida şi a tuturor filialelor şi simpatizanţilor săi”, a adăugat fostul comandant al forţelor internaţionale din Afganistan.

Pierderi importante în conducerea Al-Qaida au “creat o mare breşă” în reţelele lor din Pakistan şi Afganistan, dar “exploatarea acestei breşe va cere un efort important şi susţinut”, a precizat el.

În cursul aceleiaşi audieri, directorul naţional al serviciilor de informaţii James Clapper a afirmat că al-Qaida în Yemen este un “inamic ostentativ”, făcând referire în special la tentativa de atentat împotriva unui zbor Amsterdam-Detroit de la 25 decembrie 2009, comisă de un nigerian de 24 de -ani.

“Avem o reală preocupare cu privire la capacitatea acestei grupări de a comite noi atacuri pe teritoriul american şi împotriva intereselor americane din străinătate, precum şi cu privire la capacitatea sa de a continua propaganda în rândul extremiştilor care trăiesc în ţări occidentale pentru ca aceştia să acţioneze în ţările lor”, a adăugat el.

Cei doi oficiali au apărut în faţa Congresului înainte de a participa la o audiere în Comisia de Informaţii. În cursul acestei audieri, senatorii şi membrii Camerei Reprezentanţilor vor examina starea agenţiilor de informaţii americane după atentatele de la 11 septembrie.

Cele mai citite

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...

90 de minute pe Santiago Bernabeu sunt foarte lungi: Real Madrid-Bayern Munchen 2-1

Real Madrid s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri...

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...
Ultima oră
Pe aceeași temă