22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialChronos și Kairos: cum se scurge timpul?

Chronos și Kairos: cum se scurge timpul?

Grecii antici aveau două concepte diferite pentru desemnarea timpului, iar unul dintre ele ar putea schimba modul în care ne organizăm programul zilnic.

În greaca veche existau două cuvinte diferite pentru timp: chronos și kairos. În mitologia greacă, Chronos era zeul timpului, cel care și-a mâncat co­piii, timpul secvențial, fizic, cantitativ, pe care-l folosim astăzi pentru a ne stabili programul, pe care-l măsurăm cu ajutorul ceasului și-l reprezentăm prin cifre, cum ar fi 08:45 sau 16:15.

În schimb, Kairos are o implicare spirituală, o senzație de însemnătate. Reprezintă timpul calitativ, momentul privilegiat al acțiunii, istoriei, împlinirii personale. Este momentul potrivit sau oportun, un punct în care schimbarea este posibilă, în care dai totul și primești totul.

În mitologia greacă, Kairos era o zeitate care simboliza ocazia, iar astăzi termenul reprezintă un moment scurt în care apare o oportunitate de care trebuie profitat cu toată forța pentru a obține succesul. În timpul Kairos ești cu adevărat prezent, nu te grăbești spre următorul punct din program.

Momente de reflecție

Cei mai mulți dintre noi lucrează în timpul Chronos, în special la serviciu. Ședințele încep exact la o anumită oră (deși e posibil să nu se termine la fel de exact), rapoartele trebuie predate la o anumită dată și există o anumită oră la care se termină programul de lucru.

Unora le plac structura și predictibilitatea și se simt bine cu acest gen de măsurare a timpului. Dar dacă ești preocupat de scopul muncii tale, ar putea fi mult mai bine dacă ți-ai lăsa loc în program pentru momente Kairos. Acestea sunt clipele în care-ți vine inspirația, așa că trebuie să te lași dus de val și să descoperi idei noi și soluții creative.

Din păcate, nu prea poți programa astfel de momente de reflecție, dar te poți pregăti să nu ratezi clipele Kairos atunci când acestea apar, notează Business Insider.

În primul rând, trebuie să fii întotdeauna conștient de scopul tău: acel de ce al meseriei tale.

În al doilea rând, trebuie ­să-ți lași puțin loc liber în program, pentru că ai nevoie de timp pentru a reflecta și a te inspira. Ideea principală este să te obișnuiești să visezi cu ochii deschiși sau să citești ceva total diferit de domeniul tău de activitate și să încerci să-i găsești aplicații în munca ta. Nu poți prezice momentele Kairos, dar le poți favoriza.

În al treilea rând, trebuie să ai un loc anume care te inspiră și care-ți permite să meditezi în liniște, pentru că momentele Kairos nu se pot simți în mijlocul haosului.

Aprecierea momentelor Kairos înseamnă regândirea concepțiilor moderne despre eficiență.   

Cele mai citite

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea semnificativă a fondurilor pentru creditele IMM Invest+

Vineri 17 mai, la Ploiești, a avut loc o întâlnire care a marcat aniversarea de 30 de ani a Patronatului IMM, la care au...

GALERIE FOTO. Camila Giorgi, retragere misterioasă din tenis. Motivul pentru care se zvonește că ar fi fugit în Statele Unite

Camila Giorgi, una dintre cele mai sexy jucătoare din circuitul feminin, a ales să se retragă din tenis într-un mod bizar. Italianca de 32 de...

Derby fără miză în Giulești. Rapid, victorie de consolare cu FCSB

Rapid s-a impus pe teren propriu cu scorul de 2-0 în fața campioanei FCSB, în ultimul meci din acest sezon al Ligii 1. Partida...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU