Presedintele francez Jacques Chirac a sosit ieri la Beijing in, probabil, ultima vizita de stat majora din cadrul mandatului sau, fiind insotit de sefii a 30 de mari concerne franceze. Este cea de-a patra deplasare in China a presedintelui francez, durata ei, patru zile, constituind un bun indiciu pentru interesul de intarire a parteneriatului politic si economic.
Relatiile sino-franceze sunt apreciate drept „calde, chiar foarte calde” de catre analistii francezi. In compania lui Chirac – unul dintre liderii occidentali cei mai apreciati la Beijing, atat din punct de vedere al autoritatilor, cat si al oamenilor de afaceri -, sefii concernelor PSA Peugeot-Citro‘n, Airbus, Societe Generale, Eurocopter, Areva, Carrefour etc. au toate sansele sa se intoarca la Paris cu noi acorduri economice, opinau, ieri, economistii francezi. De altfel, Chirac afirmase chiar inainte de decolare ca spera sa poata promova noi capitole de cooperare, desfasurate „in sectoare de absoluta noutate”, cum ar fi cele din domeniile telecomunicatiilor, serviciilor financiare si agriculturii.
Seful statului francez s-a dovedit „parinte” grijuliu fata de „copilul-problema” al Parisului si Berlinului – concernul franco-german EADS. In agenda presedintelui, domeniul aeronauticii va fi fost in mod cert marcat cu rosu, surse din delegatia oficiala franceza declarand agentiei AFP ca se urmareste incheierea unui nou contract important pentru ghinionistul producator Airbus. In urma cu un an, cu ocazia vizitei premierului chinez Wen Jiabao la Paris, Airbus se alegea cu o comanda de nu mai putin de 70 de aparate de zbor. Programul lui Chirac este in buna parte dedicat proiectelor economice bilaterale – astfel, presedintele se va deplasa la Wuhan pentru a pune piatra de temelie a celei de-a doua uzine PSA Peugeot-Citro‘n si va aborda cu autoritatile chineze subiectele construirii unei linii de tren de mare viteza pe ruta Wuhan-Canton, precum si livrarea a patru reactoare nucleare de a treia generatie.
Convorbirile politice, purtate cu omologul sau chinez Hu Jintao, cu presedintele Adunarii Nationale Populare, Wu Bangguo, si cu premierul Wen Jiabao, vor aborda crizele majore ale momentului – programul nuclear iranian si testul nuclear nord-coreean.
Spre a se asigura din start de succesul deplin al misiunii, presedintele Chirac preciza, inainte de decolare, in cel mai autentic stil caracteristic „charmeurilor” ca cea de-a patra putere economica a lumii, China, va ramane si pe viitor „inima” politicii franceze.