25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialChinezii vor să cumpere OLTCHIM

Chinezii vor să cumpere OLTCHIM

Un consorţiu românesc şi o firmă din domeniul pieţei de capital, precum şi chinezii de la compania Junlun sunt interesaţi să achiziţioneze Oltchim Râmnicu Vâlcea, informează Mediafax.

OLTCHIM se află în insolvenţă din ianuarie 2013, a explicat, miercuri, Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai combinatului petrochimic.

"Unul dintre potenţialii cumpărături este o firmă românească, de fapt sunt două firme româneşti, unul este un consorţiu, cealaltă este o firmă din domeniul pieţei de capital. Nu cred că respectivele firme vor să le fie date numele, dar există scrisori de intenţie în acest sens", a spus Piperea, într-o conferinţă de presă.

Gheorghe Piperea a afirmat că cea mai potrivită modalitate de reorganizare a Oltchim este reprezentată de trecerea tuturor activelor productive, a licenţelor, autorizaţiilor, contractelor şi personalului pe o societate nou construită, în aşa fel încât toate părţile sociale care rezultă să poată să fie vândute în cea mai bună procedură fiscală.

"O societate care să fie vândută către un investitor ar trebui să conţină şi platforma petrochimică Bradu, chiar dacă trebuie să cheltuim între cinci şi şase milioane de euro anual pentru conservare. Pe măsură ce trece timpul, şansele ca aceasta să funcţioneze se diminuează. Pentru a trece toate licenţele, autorizaţiile pe această societate este nevoie de o cheltuială de până la un milion de euro. 3-400.000 de euro sunt doar cheltuielile cu cartea funciară. Eu aş prefera ca acest Oltchim să nu se mai vândă. Principala măsură a planului este crearea unei noi societăţi şi să se vândă", a completat Piperea.

La rândul său, Niculae Bălan de la administratorul judiciar BDO a precizat că reprezentanţii Junlun ar mai avea nevoie de un partener pentru achiziţionarea Oltchim.

"Junlun a venit de câteva ori la Oltchim, ştie ce poate realiza aici, doar că mai are nevoie de un partener. Acest partener nu este încă hotărât să investească. La sfârşitul lunii martie vor veni din nou. Nu vor să se vorbească foarte mult de ei, până când nu va fi finalizată tranzacţia", a explicat Bălan.

Pe de altă parte, Gheorghe Piperea a declarat că Oltchim a iniţiat o acţiune în răspundere faţă de fosta conducerea a Oltchim, care a dus combinatul petrochimic în colaps financiar.

"Avem o acţiune în răspundere contra fostei conduceri, care are termene la judecătorul sindic. Noi încercăm să accelerăm procedura. Încercăm obligarea fostei conduceri la plata unei sume care reprezintă totalul pierderilor care au fost identificate în planul de reorganizare şi care se cifrează la 490-500 de milioane de euro. Va veni un moment când această pierdere va putea fi recuperată de la fosta conducere. Din punct de vedere al responsabilităţii penale, din 2013 am făcut mai multe demersuri, dintre care o documentaţie la DNA şi alte două plângeri penale, una la Parchetul de la Râmnicu Vâlcea şi una la DIICOT, toate ţinând de bancruta frauduloasă. Până acum nici măcar nu am fost chemaţi o singură dată la audieri", a spus Piperea.

Oltchim a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 167 milioane de euro, în creștere cu 18% față de anul anterior, în timp ce profitul operaţional din activitatea curentă (EBITDA) s-a situat la 9,6 milioane de euro, după rezultate anuale negative în 2010-2014, a anunțat, miercuri, compania.

Din activitatea curentă, Oltchim a consemnat o pierdere totală brută de 8,2 milioane de euro, reprezentând, însă, o îmbunătăţire cu 34,6 milioane euro faţă de anul 2014 şi cu 64,2 milioane euro faţă de anul 2013.

Din activitatea instalaţiilor care funcţionează, Oltchim a obținut un profit total brut de 3 milioane de euro, dar a contabilizat și o pierdere de 11,2 milioane de euro determinată de cheltuielile de conservare a instalaţiilor nefuncţionale de pe platformele de la Bradu şi de la Vâlcea, plus cheltuielile cu plăţile compensatorii aferente disponibilizării de personal finalizate în luna decembrie precum şi alte costuri financiar bancare calculate până la data aprobării planului de reorganizare.

Creșterea cifrei de afaceri a fost determinată de creșterea cantitativă a vânzărilor la principalele produse fabricate, se arată într-un comunicat al companiei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...
Ultima oră
Pe aceeași temă