13.8 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăSpecialChina transmite că nu i-a dat arme lui Gaddafi

China transmite că nu i-a dat arme lui Gaddafi

China nu a furnizat în mod direct sau indirect arme Libiei, în pofida faptului că regimul lui Muammar Gaddafi a contactat autorităţile chineze, a anunţat luni Ministerul chinez de Externe, informează Mediafax.

“În iulie, Guvernul Gaddafi a trimis pe cineva în China fără ştiinţa Guvernului chinez, pentru a intra în contact cu membri ai unor firme interesate”, a declarat Jiang Yu, o purtătoare de cuvânt a ministerului, răspunzând la o întrebare cu privire la informaţii publicate de un cotidian canadian potrivit căruia Beijingul i-a propus arme colonelului Muammar Gaddafi, în timp ce acesta lupta pentru supravieţuirea regimului său.

“Companiile chineze nu au semnat (niciun) contract comercial şi nici nu au exportat echipamente militare în Libia”, a adăugat Jiang Yu. “Companiile chineze nu au furnizat echipamente militare Libiei, în mod direct sau indirect”, a repetat ea.

“Autorităţile însărcinate cu vânzarea de arme vor examina acest lucru cu seriozitate”, a răspuns ea când a fost întrebată despre eventuale sancţiuni pe care Beijingul le-ar putea lua împotriva societăţilor chineze implicate.

Duminică, Globe and Mail scria că China a propus în iulie importante cantităţi de arme lui Muammar Gaddafi, aflat sub presiunea rebeliunii, şi a purtat discuţii secrete asupra livrării lor prin Algeria şi Africa de Sud, dar fără ca armele să fie efectiv livrate.

Citând documente în posesia cărora se afla, publicaţia canadiană a afirmat că societăţile chineze de stat pentru armament erau pregătite ca la sfârşitul lui iulie să vândă către Tripoli arme şi muniţii în valoare totală de cel puţin 200 de milioane de dolari, în pofida sancţiunilor impuse de ONU.

Globe and Mail nu confirma că armele au fost livrate, dar cita lideri din cadrul noului regim de la Tripoli, potrivit cărora documentele le întăreau suspiciunile cu privire la acţiuni recente ale Chinei, Algeriei şi Africii de Sud.

Consilieri militari de rang înalt ai colonelului Gaddafi au efectuat la jumătatea lui iulie o vizită la Beijing, unde s-au întâlnit cu reprezentanţi ai întreprinderilor China North Industries Corp. (NORINCO), China National Precision Machinery Import & Export Corp. (CPMIC) şi China XinXing Import & Export Corp., adăuga Globe and Mail.

Chinezii au insistat asupra necesităţii de a păstra discreţia şi au recomandat ca respectivele “contracte să fie încheiate cu Algeria şi Africa de Sud, ţări cu care China a mai cooperat deja”, potrivit documentelor citate de cotidian.

Firmele chineze relevau în plus că numeroase arme solicitate de delegaţia libiană se aflau deja în arsenalele armatei algeriene şi puteau fi transportate imediat la frontieră, adăuga cotidianul.

Potrivit documentelor găsite, cele două părţi au discutat în mod special despre livrarea de camioane lansatoare de rachetă şi despre rachete antitanc. Chinezii au oferit, de asemenea, rachete sol-aer de tip QW-18, comparabile cu rachetele americane de tip Stinger, capabile să doboare avioane aflate la joasă altitudine, mai preciza publicaţia.

Cele mai citite

Vlad Pascu rămâne în arest preventiv

Vlad Pascu, şoferul drogat care anul trecut a accidentat mortal doi tineri în localitatea 2 Mai, rămâne în arest preventiv, magistraţii Tribunalului Constanţa respingând...

Separatiștii din Transnistria ar putea organiza un referendum pentru “unirea” cu Rusia

Autoritățile separatiste de la Tiraspol ar putea organiza un referendum care să aprobe "unirea" Transnistriei cu Rusia. Acest risc este prezentat într-o analiză difuzată de...

Continuă protestul taximetriștilor în Capitală

Protestul taximetriştilor membri ai Asociaţiei Naţionale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT) continuă astăzi, în Piaţa Constituţiei, fiind aşteptată participarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă