Deși mulți se întrebau cât mai stă China deoparte în conflictul dintre Rusia și Ucraina, iată că răspunsul a venit zilele acestea prin poziția acesteia la adresa mai multor state NATO sau partenere care au anunțat că vor dezvolta rachete hipersonice.
Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au anunţat, marţi, că vor să dezvolte rachete hipersonice în cadrul parteneriatului de securitate AUKUS, însă Administraţia Chinei a avertizat că există riscul repetării unor conflicte precum cel dintre Rusia şi Ucraina.
Guvernul Boris Johnson a comunicat marţi seară, potrivit BBC News, că Marea Britanie, Statele Unite şi Australia vor lansa proiecte comune pentru dezvoltarea de rachete hipersonice. Proiectele se vor derula în cadrul parteneriatului de securitate AUKUS (Australia, Marea Britanie, SUA), lansat anul trecut şi contestat vehement de China.
Planul anunţat de Marea Britanie, SUA şi Australia este o reacţie la rachetele hipersonice dezvoltate de Rusia şi China, conform stiridiaspora.ro.
China ajută Rusia indirect prin faptul că se opune programului de rachete hipersonice pe care Statele Unite și Australia îl au alături de Marea Britanie
Statele Unite şi Australia au deja un program comun pentru dezvoltarea de rachete hipersonice, iar Marea Britanie se va alătura proiectului. Guvernul de la Londra susţine că programul are caracter strict defensiv.
Administraţia de la Beijing a reacţionat imediat la anunţul Guvernului de la Londra.
„Oricine vrea să nu observe o reeditare a crizei din Ucraina ar trebui să se abţină de la a face lucruri care ar putea atrage alte părţi ale lumii într-o astfel de criză”, a avertizat ambasadorul Chinei la Naţiunile Unite, Zhang Jun, citat de agenţia Reuters.
Recent, Rusia a folosit rachete hipersonice în Ucraina
Oficialii SUA au confirmat faptul că Rusia a folosit, în premieră, rachete hipersonice, anunță CNN.
Americanii au putut să urmărească lansarea, au spus sursele citate de jurnaliști. Lansarea a avut rolul de a testa armele și de a trimite un mesaj, au adăugat sursele.
Armele hipersonice au viteza foarte mare, sunt foarte greu de detectat și pot ocoli sistemele defensive.
SUA a aflat că Rusia a uzat de rachete hipersonice, rușii distrugând un depozit subteran de armament din vestul Ucrainei
Ministerul rus al Apărării a anunţat, sâmbătă, că armata rusă a utilizat rachete hipersonice pentru distrugerea unui depozit subteran de armament din vestul Ucrainei, aceasta fiind o premieră într-un conflict militar.
„Vineri, 18 martie, au fost utilizate rachete hipersonice Kinjal pentru distrugerea unui depozit de muniţie subteran major al armatei ucrainene în localitatea Deliatin, situată în regiunea Ivano-Frankivsk”, a declarat sâmbătă Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, citat de agenţia RIA Novosti şi de cotidianul Le Figaro, transmite jurnalul.ro.
Este prima dată când armata rusă utilizează rachete hipersonice într-un conflict militar. Rusia deţine rachete hipersonice de tip Kinjal şi Zircon. Rachetele Kinjal au rază de acţiune de până la 2.000 de kilometri, pot fi lansate din avioane de vânătoare de tip MiG-31 şi ating viteze de peste 12.000 de kilometri pe oră. Rachetele Zircon au o rază de acţiune de circa 1.000 de kilometri şi ating viteza de 11.000 de kilometri pe oră.
China, își declară prietenia ca o stâncă către Rusia, cu perspective foarte largi de cooperare între cele două state
Prietenia dintre China şi Rusia este „solidă ca o stâncă”, iar perspectivele de cooperare dintre cele două ţări sunt foarte largi, a declarat luni, 7 martie 2022, ministrul chinez de externe Wang Yi, citat de Reuters, afirmând în acelaşi timp că Beijingul deja „face oficii de mediator” în conflictul din Ucraina, potrivit EFE.
Cooperarea între cele două state aduce beneficii şi bunăstare ambelor popoare, a declarat şeful diplomaţiei chineze în conferinţa sa de presă anuală pe marginea sesiunii Adunării Naţionale a Poporului (ANP, parlamentul) care se desfăşoară în această săptămână la Beijing.
China „face deja oficiile de mediator” între Ucraina şi Rusia, a afirmat Wang Yi, subliniind că Beijingul va depune eforturi pentru a oferi asistenţă umanitară ce „nu poate fi politizată”, potrivit EFE, citată de Agerpres.
„Pacea şi dialogul trebuie promovate, iar China a făcut deja unele eforturi în acest sens. Au fost două runde de negocieri şi sperăm să fie şi o a treia. Cu cât sunt mai multe divergenţe, cu atât este mai mare nevoia de a ne aşeza la masa negocierilor”, a menţionat ministrul chinez de externe, potrivit digi24.ro.
Până în prezent, China a avut o poziţie ambiguă faţă de conflictul din Ucraina – a evitat să utilizeze cuvântul „invazie” – insistând atât asupra „respectării integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor”, cât şi asupra atenţiei ce trebuie acordată „cerinţelor legitime ale Rusiei în materie de securitate”, notează EFE.
Pe de altă parte, China a insistat că situaţiile din Taiwan şi Ucraina sunt diferite, fiindcă Taiwanul a fost mereu parte a Chinei, a spus Wang Yi, citat de Reuters.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!