Consumatorii alimentati cu energie termica prin sistemul centralizat vor trebui sa aleaga intre tariful monom si cel binom pana la 25 noiembrie a.c. „Asociatiile trebuie sa-si faca mai intai calcule si apoi sa opteze pentru un tip de tarif. Noi am realizat, mai demult, un sondaj la 600 de apartamente in care propuneam o varianta de tarif binom si numai cativa cetateni au fost de acord. Pana acum, nu am primit nici o cerere pentru tariful binom”, a declarat Mihail Popescu, secretarul general al RADET. Acesta a afirmat ca optiunile pentru tipul de tarif se pot face numai la nivelul asociatiei. Un locatar nu poate alege de capul lui un anumit tarif, in timp ce ceilalti vecini opteaza pentru altul.
Tariful binom a fost introdus anul acesta prin OG nr. 143. Acesta cuprinde doua componente distincte: o suma fixa, calculata astfel incat sa reprezinte o cota din costurile totale, si una variabila, proportionala cu consumul de energie termica. In acest mod, iarna se plateste mai putin decat se consuma, iar vara mai mult. Tariful binom este optional, iar cei care nu opteaza pentru acest mod de tarifare vor achita tariful monom, adica echivalentul a ceea ce consuma in luna respectiva.
Furnizorii sunt obligati sa solicite consumatorilor de energie termica sa opteze pentru unul din cele doua tipuri de tarifare. Optiunea privind tariful binom ales ramane neschimbata pe un an. Furnizorii de energie termica vor intocmi acte aditionale la contractele de energie termica in care sa se regaseasca optiunile cetatenilor.