14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCetăţenii maghiare la Ghişeul Orban

Cetăţenii maghiare la Ghişeul Orban

Cetăţenia maghiară le oferă ungurilor din Ardeal posibilitatea de a munci fără nici o restricţie în orice ţară din Uniunea Europeană, precum şi o procedură simplificată în obţinerea vizelor pentru SUA.

Zeci de persoane au completat, la Consulatul General al Ungariei din Cluj, formularele necesare pentru a dobândi cetăţenia maghiară. Printre aceştia s-au numărat şi politicieni, precum consilierul local UDMR Lajos Molnos. Situaţia este identică şi la Consulatul Ungariei din Miercurea Ciuc. Printre primii solicitanţi ai cetăţeniei maghiare s-au numărat preşedinţii consiliilor judeţene Mureş, Harghita şi Covasna.

Consulul general al Ungariei din Cluj, Matyas Szilagyi, nu este surprins de interesul mare al etnicilor maghiari pentru cetăţenia oferită de autorităţile din Budapesta. În acest moment, în clădirea Consulatului din Piaţa Unirii funcţionează patru ghişee pentru preluarea cererilor pentru cetăţenie. „Dacă va fi necesar, suntem pregătiţi să suplimentăm numărul acestor ghişee, în aşa fel încât procesul de preluare a documentelor să decurgă ca şi până acum, adică fără probleme”, ne-a declarat consulul Matyas Szilagyi.

Cei mai mulţi dintre solicitanţi spun că fac acest demers pentru că există o mulţime de avantaje practice. De exemplu, pentru cei care doresc să călătorească în Statele Unite ale Americii procedura de acordare a vizei este mai simplă. De asemenea, posesorii de paşapoarte maghiare pot munci fără nici un fel de autorizaţie în statele din Uniunea Europeană care menţin o serie de restricţii pentru cetăţenii români şi bulgari, cum ar fi Olanda. „Eu sunt la studii în Olanda şi, peste câteva zile, urmează să plec o perioadă, pentru un post, în Africa de Sud. Şi în privinţa acordării vizelor pentru Africa de Sud lucrurile sunt mult mai simple pentru cetăţenii maghiari”, spunea un tânăr care îşi completa cererea la ghişeul cu numărul 4. Există şi o categorie de etnici maghiari care spun că vor cere cetăţenia maghiară pur şi simplu din dorinţa de a-şi păstra identitatea.

Şefii din secuime, primii la ghişeu

Preşedinţii Consiliilor Judeţene (CJ) din aşa-numitul Ţinut Secuiesc, Csaba Borboly (HR), Tamas Sandor (CV) şi Edit Lokodi (MS), şi-au depus şi ei, tot ieri, la Consulatul General al Ungariei de la Miercurea Ciuc dosarele pentru dobândirea cetăţeniei ungare. Cei trei preşedinţi ai consiliilor judeţene din Secuime s-au înscris primii pe listele de aşteptare în vederea dobândirii cetăţeniei ungare încă de la începutul lunii noiembrie a anului trecut şi ieri, în prima zi lucrătoare a anului 2011, s-au prezentat la consulat pentru a îndeplini formalităţile simplificate de obţinere a cetăţeniei ungare aşa cum a hotărât Parlamentul de la Budapesta. „Am depus actele şi o să primesc înştiinţarea acasă”, susţine Edit Lokodi, care, în afara documentelor de identitate, a trebuit să prezinte şi actele părinţilor prin care să îşi demonstreze apartenenţa etnică, dar şi să demonstreze că este vorbitor de limba maghiară. Cât priveşte aşteptările sale legate de cetăţenia maghiară, Lokodi spune că acestea sunt mai mult de natură sentimentală. „Nu aştept nimic deosebit într-o Europă unită. O să fiu în continuare cetăţean român cu domiciliul în România”, a spus Edit Lokodi.

Presa maghiară: „asalt” la consulat

Autorităţile din Budapesta se aşteaptă ca reprezentanţele consulare ale Ungariei din Cluj-Napoca, Bucureşti şi Miercurea Ciuc să fie luate cu asalt, scrie cotidianul maghiar Nepszabadsag. Tot Nepszabadsag scrie că în Slovacia doar circa 100 de persoane s-au interesat, la consulatele din Bratislava şi din Kosice, de posibilitatea de a primi cetăţenia ungară. În Ucraina, unde trăiesc aproximativ 150.000 de maghiari, autorităţile nu recunosc dreptul la dubla cetăţenie. În practică însă, unii dintre etnicii maghiari din Ucraina vor primi cetăţenia ungară, estimează cotidianul budapestan.

Cele mai citite

Firma care a produs fregatele României revine la București într-un moment critic pentru Forțele Navale Române

Firma BAE Systems din Marea Britanie, cea care a produs fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, își anunță prezența la salonul BSDA 2024 de...

VIDEO. Vladimir Putin, prezent la slujba de Înviere, oficiată de Patriarhul Kirill

Credincioșii, inclusiv președintele Vladimir Putin, au umplut Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova pentru slujba de Paște în timpul nopții, condusă de Patriarhul Kirill, șeful...

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...
Ultima oră
Pe aceeași temă