24 C
București
miercuri, 3 iulie 2024
AcasăSpecialCetatenii, bataia de joc a institutiilor publice

Cetatenii, bataia de joc a institutiilor publice

Ziua de luni a insemnat pentru multi constanteni nervi si timp pierdut in fata diferitelor ghisee. La Agentia Fiscala nr. 3 din Constanta, in jurul orei 10, aproximativ 50 de persoane asteptau la coada afara sa se deschida portile institutiei. Nici la Casa Judeteana de Pensii din Constanta, la ora 10,30, situatia nu era mai roz, aici oamenii imbulzindu-se si calcandu-se in picioare pentru a-si depune documentatia pentru recalcularea pensiei sau pentru a obtine pur si simplu o informatie.

Oamenii erau iritati deoarece trebuiau sa stea la o coada imensa inclusiv daca doreau o simpla informatie. Si acest lucru pentru ca ghiseul care trebuia sa dea lamuriri cetatenilor era bine ferecat. Nici la Inspectoratul Teritorial de Munca, oamenii nu erau mai calmi. Strangand din dinti asteptau in sir indian sa le vina randul. Peste 70 de persoane am intalnit la Agentiile Fiscale nr. 1 si nr. 4 de pe Badea Cartan, care stateau afara si asteptau sa inceapa programul.

Cu noaptea-n cap la rand

Practica formarii de cozi inainte cu cateva ore bune de inceperea programului institutiei la care omul are de dat bani sau de cerut o informatie este generala. Veronica Laptuca, in varsta de 24 de ani, ne-a declarat ca si-a luat o saptamana liber de la serviciu sa fie sigura ca-si rezolva problema. Ea statea la coada la Agentia Fiscala nr. 3 deoarece trebuie sa-si schimbe buletinul: “Asa se procedeaza la noi. Trebuie sa vii sa te asezi la coada cu doua ore inainte sa nu te trezesti ca in fata ta se inchide ghiseul! Este o bataie de joc! Chiar asa pentru orice chestie la noi trebuie sa stai la cozi interminabile si sa te calci in picioare!”. Veronica Laptuca a avut o experienta neplacuta si la Posta unde, dupa ce a stat aproximativ o ora la coada pentru un timbru, s-a intrerupt curentul, iar oamenii au trebuit sa se inarmeze cu rabdare pentru a astepta sa se remedieze defectiunea. Ionela Popescu, o batrana de 70 de ani, s-a plans ca e bolnava si e nevoita sa stea la coada: “Credeam ca vom scapa de cozile acestea, dar este la fel ca inainte, pe vremea comunismului! Nu este posibil asa ceva! Eu abia ma tin pe picioare si vin si stau ore in sir in fata acestei agentii. Noroc ca e cald afara!”.

Impozit pe numele sotului decedat

O situatie inedita am intalnit la agentiile fiscale de pe Badea Cartan. Oamenii se certau care mai de care nemultumiti ca unii se baga in fata lor. “Se lucreaza cu picioarele! Sunt vaduva, am facut succesiune, am rezolvat toate actele ca sa ma trezesc ca-mi vine sa platesc impozitul atat pe numele meu, cat si pe numele sotului decedat. Am venit aici, sa fac reclamatie si sa fac alte drumuri pentru ca ei n-au operat in baza lor de date. Este strigator la cer! La 70 de ani, eu nu pot sa dorm linistita si stau pe la cozi sa descurc lucrurile incurcate de altii”, ne-a declarat o pensionara in varsta de 70 de ani. Un alt domn, la 45 de ani, era intrigat ca venea sa dea bani la stat si pentru asta este nevoit sa stea la cozi ca pe vremuri. Valeria Bucur, in varsta de 70 de ani, ne-a marturisit ca s-a postat in fata agentiei de la ora 7 pentru a fi sigura ca-si rezolva problema: “Sanatatea nu-mi permite asa ceva, dar n-am incotro! Astea sunt conditiile de la noi. Respect pentru cetatean nu exista!”. Si in cazul altei pensionare, sotul i-a decedat de patru ani, si de patru ani ii soseste an de an impozitul pe masina. Femeia s-a resemnat, nici intrigata nu mai era: “Nici nu mai vreau sa comentez pentru ca nu fac decat sa ma enervez si nimeni nu observa inadvertentele acestea!”.

Particularii fac concurenta functionarilor publici

In fata Casei Judetene de Pensii din Constanta, cativa oameni in etate faceau concurenta functionarilor publici. De un bun-simt desavarsit, acesti pensionari nu faceau altceva decat sa ajute oamenii sa-si intocmeasca anumite dosare pentru obtinerea diverselor drepturi. Contra cost, batranii care pe vremuri au lucrat la Casa de Pensii ii consiliau pe acei oameni bolnavi care nu puteau sa stea o zi intreaga la coada si sa fie luati la rost cand ajungeau in fata functionarului public. O parte dintre acesti batrani strang documentatia de la acei oameni carora serviciul nu le permite sa stea sa piarda zile la rand pe culoarele respective si le rezolva actele. Un domn care facea acest lucru zi de zi pentru a castiga un ban in plus si care a dorit sa-si pastreze anonimatul a criticat maniera in care se lucreaza cu publicul astazi la Casa Judeteana de Pensii din Constanta, blamand faptul ca omul nu pleaca nici macar lamurit.

Ghiseul informatii, inchis

Haosul care domneste in sistemul public de pensii nu este de ieri, de azi. Chiar daca este cauzat printre altele si de lipsa de personal si de proasta salarizare a acestor functionari publici, omul de rand trebuie respectat si informat. Dezastrul de la ghisee, atitudinea acelor doamne deranjate ca vii sa le ceri un drept ce ti se cuvine, faptul ca multi oameni pun la indoiala competenta acestor functionari arunca asupra intregului sistem o bila neagra. De ani de zile, la Casa Judeteana de Pensii Constanta sistemul este acelasi, cozile nu se termina niciodata, iar oamenii pleaca blestemand.

Se calca in picioare

Angajatorii trebuie sa depuna actele aditionale pentru modificarea contractelor de munca la ITM. Acesta este si motivul pentru care de cateva zile ITM este luat cu asalt. In caz contrar, patronii risca amenzi usturatoare, cuprinse intre 3.000 si 6.000 lei. Cozi interminabile, oameni nervosi, cam aceasta era, ieri, atmosfera si pe culoarele ITM Constanta. Modificarile legislative ii dau peste cap pe patroni, acestia fiind nemultumiti din cauza noilor reglementari care apar de la o zi la alta. Cum, de la 1 ianuarie 2007, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 390 lei lunar, agentii economici care au angajati au trebuit sa faca modificarile respective. Intrucat actul normativ prevede ca stabilirea de salarii de baza sub nivelul de 390 lei lunar pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca constituie contraventie, patronii s-au grabit sa se conformeze. Vor, nu vor, neprezentarea la sediul ITM pentru completarea actelor se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.000 lei. Reprezentantii Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, cu ajutorul Inspectoratului de Munca, sunt cei care verifica si aplica si sanctiuni in cazul in care angajatorii nu respecta noul act normativ. Dupa ce trec acest prim prag de stat la cozi interminabile si efectuat modificarile respective in contractul de munca, patronii trebuie in termen de maxim cinci zile sa depuna aceste acte aditionale la sediul Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta. Marea aglomeratie de la ITM s-a produs, potrivit inspectorului sef al ITM Constanta, Eugen Bola, si din cauza ca multi au venit sa-si depuna o serie de acte, care trebuiau aduse anul trecut. Cum la Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta exista doar doua ghisee pentru primirea declaratiilor fiscale si patru pentru primirea statelor de plata nu este de mirare ca acum lumea se calca in picioare. Inspectorul-sef a facut apel la reprezentantii societatilor comerciale sa apeleze la sistemul on-line de transmitere a declaratiilor fiscale inca de anul trecut. Tot la sfarsitul anului trecut s-a luat hotararea ca o persoana sa nu mai poata depune zeci de declaratii odata si a fost incurajat sistemul on-line.

Cele mai citite

Măsură controversată. Grecia introduce săptămâna de lucru de șase zile „orientată spre creștere”

În timp ce companiile din țările din întreaga lume încearcă să implementeze ideea de a lucra doar 4 zile pe săptămână, în Grecia angajaților...

Ce partide sunt în topul preferințelor votanților pentru alegerile parlamentare din anul 2024 pe scena politică din România?

La sfârșitul acestui an, mergem să ne votăm parlamentarii. Românii hotărâți să își exercite dreptul la vot sunt în procent de 64%, potrivit ultimului...

Cum te protejezi de fraudele din mediul online, când lucrezi de acasă

De ce e important să alegem parole puternice și să ne autentificăm în doi pași Într-o junglă online, în care tentațiile informatice sunt diverse, alfabetizarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă