13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialCET Arad cauta bani desi ii are in cont

CET Arad cauta bani desi ii are in cont

– CET Arad vrea sa se imprumute din banca, desi nu este in stare sa cheltuiasca banii oferiti de Guvern
conducerea Centralei Electrice de Termoficare intentioneaza contractarea unor credite bancare, pentru modernizarea unitatii. Anuntul a fost facut in conditiile in care unitatea a returnat, anul trecut, la bugetul de stat, 12 milioane lei, bani pe care nu i-a putut cheltui pentru realizarea unor investitii.
Potrivit prefectului de Arad, Gavril Popescu, Primaria Aradului a primit, in 2007, suma de 17 milioane de lei, bani care trebuiau folositi pentru modernizarea CET si a infrastructurii de distributie a agentului termic. "Din acesti bani, Primaria Arad si CET au cheltuit doar cinci milioane, diferenta de 12 milioane fiind returnata la stat, la sfarsitul anului 2007. In aceste conditii, nu este normal sa luam credite de la banci, cand s-au primit bani de la Guvern si nu s-au cheltuit. Creditele vor fi generatoare de dobanzi, care vor conducere la cresetera tarifului gigacaloriei", a declarat Gavril Popescu. Prefectul a mai mentionat ca va avea discutii cu Guvernul pentru realocarea banilor necheltuiti, anul trecut.

In replica la afirmatiile reprezentantului Guvernului in teritoriu, primarul Gheorghe Falca a declarat ca suma de 12 milioane lei au fost reprimita deja de municipalitate, pentru modernizarea partii de distributie de la CET Arad. "Noi nu am reusit sa cheltuim anul trecut toata suma, pentru ca banii au venit foarte tarziu, abia in septembrie. In aceasi situatie au fost toate primariile din tara, care au beneficiat de astfel de fonduri", a mentionat Falca.
Conducerea Centralei Electrice de Termoficare a anuntat deja ca intentioneaza sa ia un credit in valoare de peste 2,3 milioane de euro, care va fi folosit la modernizarea unor cazane de apa fierbinte, in vederea cresterii eficientei unitatii. Potrivit oficialilor CET Arad, aceasta investitie este necesara in conditiile in care centrala este obligata sa se alinieze cerintelor de impuse de legislatia europeana referitoare la mediu, precum si pentru reducerea poluarii atmosferice, provocata de activitatea cazanelor existente. Creditul in valoare de 2.375.455 euro este primul din ultimii patru ani, pe care CET Arad vrea sa-l ia.

ACORD
Primaria Arad a mai semnat un acord de prefinantare pentru o finantare in valoare de 300.000 euro, acordata de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, pentru imbunatatirea infrastructurii de termoficare din municipiu. Banii sunt pusi la dispozitia municipalitatii sub forma de imprumut nerambursabil. BERD ia in calcul participarea la proiect si prin punerea la dispozitie a unei finantari pe termen lung catre CET Arad, in valoare de maxim 15 milioane euro.

Cele mai citite

Primar PSD din Gorj, cercetat după ce a lovit cu mașina o femeie și a fugit de la locul accidentului

Primarul comunei gorjene Stejari, Robert Păiuşi, membru al PSD, este cercetat de poliţişti după ce, duminică, a acroşat cu oglinda laterală a autoturismului o...

Irak ajută la misiunea de căutare a elicopterului ce îl transporta pe președintele Iranului

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Loviturile Rusiei asupra regiunii ucrainene Harkov au făcut cel puțin 11 morți

Rusia a lovit duminică o stațiune aglomerată de la marginea celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina și a atacat, de asemenea, satele...
Ultima oră
Pe aceeași temă