12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCertificatele verzi vor crește factura de electricitate

Certificatele verzi vor crește factura de electricitate

Schema de ajutor de stat prin care industria energo-intensivă este scutită de la plata certificatelor verzi pe o perioadă de 10 ani va începe la 1 decembrie, potrivit economica.net. Schema de ajutorare presupune scutirea anumitor categorii de consumatori industriali de achiziţia unei cote cuprinse între 40% şi 85% din cantitatea de certificate verzi ce le-a fost impusă.

Măsura, iniţiată de către  Ministerul Economiei şi aprobată de Bruxelles, se va aplica timp de 10 ani şi presupune că restul consumatorilor de energie vor plăti cele 750 de milioane de euro de care sunt scutiţi marii consumatori industriali.

“Toţi consumatorii de energie, alţii decât fabricile care se califică pentru această schemă de ajutor de stat, vor achita certificatele verzi rămase neplătite. Noi avem conturat un studiu de impact, nu foarte riguros, ci doar în linii mari, care relevă că facturile celorlalţi consumatori ar creşte cu 1-2% anual, strict din cauza acestei măsuri”, explică Nicolae Havrileţ, preşedintele Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă