25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialSocietatea civilă din Cluj le cere rectorilor să condamne OUG privind renunțarea...

Societatea civilă din Cluj le cere rectorilor să condamne OUG privind renunțarea la doctorat

O asociație din Cluj, condusă de autorul unei cărţi despre plagiat, le-a cerut rectorilor universităților din țară să dezaprobe OUG privind renunţarea la titluri științifice, care îl exonerează de răspundere pe "premierul plagiator", transmite Mediafax.

"Vouă, rectori, membri de senate universitare, academicieni, cercetători, intelectuali, ca cetăţeni ai României, părinţi, slujitori ai şcolii, vouă, oameni de oameni, vă adresăm aceste rânduri într-un moment dramatic pentru întreaga lume academică: prin ordonanţa de urgenţă privind posibilitatea renunţării indivizilor la titluri ştiinţifice acordate prin lege, autonomia universitară a fost încălcată în mod vulgar şi suntem în situaţia în care este evident că politicul doreşte controlul deplin al libertăţii de exprimare şi creaţie", se arată în scrisoarea deschisă.

În documentul citat se face referire și la teza de doctorat a premierului Victor Ponta, acuzat de plagiat, iar asociaţia susține că legea privind titlurile științifice este ambiguă.

"Dacă se trece peste faptul că în ultimii doi ani instituţii ale statului au acţionat în mod sistematic sub conducerea şi la bunul plac al unei persoane care se află în litigiu evident cu legea pe care a încălcat-o în mod grav în momentul în care a depus o teză de doctorat sub condiţia că i-ar aparţine, teză care ulterior s-a dovedit a fi plagiată, şi că prin aceasta ar fi în drept să obţină un drept garantat de stat se constată că aceeaşi persoană a adus instituţiile statului în situaţia de apărători ai fărădelegii. Este de subliniat că ambiguitatea legii a fost dusă la extrem şi la absurd prin decizia menţionată. (…) Acordarea titlurilor ştiinţifice este un atribut inalienabil al universităţilor şi al autonomiei academice de care acestea se bucură prin lege", mai scrie în document.

De asemenea, în text se arată că, "dacă premierul plagiator a fost vreodată «…doctor în drept al Ministerului Educaţiei …», atunci Guvernul este în drept să ţină seama de cererea lui personală de a renunţa la titlul nedorit şi să-i aprobe abandonarea".

"Este uşor de constatat că există universităţi în care s-au constituit adevărate grupuri infracţionale alcătuite din zeci de persoane conduse nu arareori chiar de rectorii acestor instituţii şi destinate inducerii în eroare asupra calităţii şi bonităţii academice ale universităţilor. Prin punerea în circulaţie a unor publicaţii acreditate în mod discutabil de organisme ale Ministerului Educaţiei, aceste persoane, ajunse pe această cale profesori universitari, s-au dovedit a fi autori de lucrări plagiate care au fost luate apoi în considerare la promovarea lor", se mai arată în document.

Membrii GRAUR spun că miniștrii Educației din ultimii 25 de ani sunt de vină pentru apariția lucrărilor plagiate.

"Prin analiza temeinică efectuată, am constatat că prin politica dezastruoasă a miniştrilor Educaţiei din ultimii 25 de ani, în România există un număr de cel puţin 10.000 de lucrări publicate plagiate. Aceste lucrări aparţin în mod exclusiv unor autori care provin din instituţiile universitare cu funcţii didactice, persoane din cercetare sau persoane care au finalizat teze de doctorat", se mai menţionează în scrisoare.

În încheierea scrisorii, se arată că "măsura anarhică, disperată şi ilogică aprobată de Guvern vine în acest fel să completeze atacul împotriva autonomiei universitare cu atacul împotriva educaţiei civice a tineretului" și se solicită rectorilor și cercetătorilor să se pronunțe împotriva ordonanței de urgență privind titlurile științifice.

"Acestea sunt argumentele prin care vă solicităm să vă pronunţaţi imediat prin respingerea în mod explicit a iniţiativei guvernamentale şi prin declararea stării de nesupunere civică prin blocarea activităţii de acordare a titlurilor ştiinţifice până în momentul în care vor fi create toate condiţiile presupuse de autonomia universitară, inclusiv dreptul exclusiv al universităţilor de a putea retrage un titlu ştiinţific dobândit prin încălcarea principiilor de integritate academică şi a prevederilor legale", se arată în încheierea scrisorii deschise.

Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) este o asociație care, potrivit propriului site, se ocupă cu sprijinirea reformei în învățământul românesc, fiind condusă de un fost profesor universitar din Cluj, Dorin Isoc. Acesta a fost profesor universitar la UTCN, dar a fost "concediat disciplinar" de fosta conducere a universităţii în iulie 2008. Atunci, el a fost acuzat că a jignit public universitatea şi că a încălcat regulamentele prin acordarea de note cu zecimale pentru studenţi.

Isoc a lansat în 2012 o carte despre plagiat, "Ghid de acţiune contra plagiatului: bună conduită, prevenire, combatere", și a întocmit un index al operelor plagiate din România.

Guvernul a modificat luni, prin Ordonanţă de Urgenţă, Legea educaţiei, pentru a permite oricărui deţinător de titlu ştinţific să renunţe la acesta.

Legea educaţiei a fost modificată pentru renunţarea la titlul de doctor deoarece există o solicitare din partea "beneficiarilor" unor titluri ştiinţifice, a societăţii civile şi a presei, a spus ministrul Educaţiei, adăugând însă ulterior că el nu cunoaşte decât un singur solicitant, premierul Ponta.

În urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta a anunţat că a trimis o scrisoare către rectorul Universităţii Bucureşti în care îl notifică asupra faptului că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în 2003.

Cele mai citite

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor, în următoarele zile. Temperaturile vor urca la 28 de grade, după 15 mai

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor ţării în următoarele zile, însă de la mijlocul săptămânii viitoare maximele termice vor atinge 28 de grade...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...
Ultima oră
Pe aceeași temă