20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCercul jihadului

Cercul jihadului

Experti si analisti occidentali avertizeaza din nou ca reteaua terorista internationala Al Qaeda, desi slabita de represiunea la care este supusa, se adapteaza continuu si este la fel de periculoasa.
In afara teroristilor profesionisti aflati in clandestinitate, care desi vanati raman operationali, reteaua fondata de Osama bin Laden conteaza acum pe zeci, poate sute de amatori, gata de sacrificiu pentru „cauza”. Al Qaeda are doua fatete: un nucleu dur de combatanti experimentati, ale caror randuri cresc sau vor creste prin voluntarii ce se opun armatei americane din Irak, si o nebuloasa de mici grupari autonome care se radicalizeaza si se motiveaza singure, adesea via Internet. Interventiile multiple ale liderilor Al Qaeda pe Internet reprezinta doar incitari la actiune. Rolul lor nu este de a organiza, ci de a incita, sunt mentori, surse de inspiratie pe care oameni din toate colturile lumii le pot urma, fenomen ce da nastere unor structuri fluide, spontane, care au viziunea unui islamism radical. Analistii sustin ca bin Laden nu a incercat niciodata sa exercite un control direct si universal, el a lucrat pentru a cladi o violenta islamista antioccidentala, care nu are nevoie de Al Qaeda ca sursa de inspiratie. Odata incitata, ea intra in functiune ca un detonator la orice scanteie. Iar implicarea diasporei in terorism reprezinta o alegere strategica efectuata de ani de zile. De altfel, la Londra s-a anuntat ca sustinatori ai retelei teroriste a lui bin Laden au incercat sa penetreze serviciile de securitate interna MI5, in timp ce oficiali britanici precizau ieri ca un nou atac terorist in Marea Britanie este inevitabil.
Osama bin Laden a iesit iar sa glasuiasca pe Internet, trecand la o ofensiva mediatica. Intr-un mesaj sonor difuzat pe Internet, al doilea in doua zile, el a amenintat cu represalii majoritatea siita din Irak dupa atacurile contra minoritatii sunnite, avertizand SUA si comunitatea internationala contra trimiterii de forte straine in Somalia, unde tribunalele islamice controleaza din iunie Mogadiscio si o parte din tara. Surse din serviciile secrete occidentale sustin ca seful Al Qaeda s-ar ascunde chiar in Somalia, daca nu intr-unul din statele musulmane din fosta URSS. Bin Laden pare a avea vantul in pupa si considera ca cercul jihadului este pe cale sa se extinda. In aprilie, el chema musulmanii sa extinda jihadul si, fara nici un dubiu, el supravegheaza indeaproape atat evenimentele din Irak si din Afganistan, cat si din Somalia, Sudan si Yemen. Mesajul sau de acum are directii multiple: cu ochii pe Somalia si Sudan, unde cunoaste terenul si oamenii, bin Laden considera in continuare Irakul drept nucleul Califatului, primul pas necesar pentru stabilitate fiind vanarea armatelor crestine. Cu alte cuvinte, bin Laden pare din nou la comanda…

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă