22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialCercetătorii americani spun că au descoperit "limbajul universal"

Cercetătorii americani spun că au descoperit “limbajul universal”

Cercetătorii americani de la Massachusetts Institute of Technology (MIT)  au anunţat că au descoperit “structura lingvistică universală”, care acţionează ca un fel de liant între toate limbile vorbite pe Pământ.

Informaţia este difuzată de site-ul slate.fr, preluat de  Mediafax.

Potrivit estimărilor specialiştilor, numărul limbilor vorbite pe Terra ar fi cuprins între 3.000 şi 7.000, iar unele dintre ele prezintă foarte puţine asemănări cu altele. Astfel de diferenţe sunt adeseori atât de mari încât lingviştii au pus de multe ori sub semnul întrebării existenţa unor caracteristici care ar putea să asigure o anumită legătură între ele. În pofida acestei varietăţi, mulţi specialişti au continuat de-a lungul anilor să încerce să descopere o “limbă universală”, care ar permite tuturor oamenilor să comunice între ei, indiferent de ţările lor de origine.

Este posibil ca acest moment să fi sosit deja, pentru că, aşa cum explică site-ul Arstechnica.com, cercetătorii de la MIT au descoperit faptul că “toate limbile se autoorganizează într-o astfel de manieră încât conceptele înrudite rămân pe cât posibil apropiate în cadrul unei fraze, făcând ca înţelegerea globală să fie mai uşoară”.

Richard Futrell, Kyle Mahowald şi Edward Gibson, cercetători la MIT, au încercat să afle dacă toate limbile au o organizare specifică, ce vizează “legarea” tuturor cuvintelor care au o relaţie sintaxică apropiată. De exemplu, adjectivul “bătrân” aparţine substantivului pe care îl modifică, de exemplu, “domn”, iar locul său alăturat într-o frază permite creierului uman să înţeleagă mai bine conceptul respectiv, fără să facă eforturi prea mari.

Acest lucru înseamnă, potrivit cercetătorilor americani, că există o predispoziţie genetică în creierul uman, care l-a făcut pe om să păstreze o structură asemănătoare a limbajelor, indiferent de limba în care se exprimă.

Analizând fraze din 37 de limbi diferite şi maniera prin care acestea limitează spaţiul ce separă cuvintele asociate între ele, savanţii de la MIT au reuşit să confirme ipoteza lor de bază. Într-adevăr, frazele aveau tendinţa de a grupa conceptele, indiferent de limba utilizată.

Altfel spus, aşa cum afirma cunoscutul lingvist Noam Chomsky, există “o gramatică universală” subadiacentă, care ar face legătura între toate limbile din lume. Această teorie a rămas însă controversată în comunitatea ştiinţifică, până la acest studiu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă