17.8 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialCentrul de Transfuzii, în criză de personal

Centrul de Transfuzii, în criză de personal

Instituţia constănţeană încearcă de trei ani să angajeze cel puţin o persoană, dar demersurile au eşuat.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) din Constanţa se confruntă în continuare cu o lipsă acută de personal, iar această situaţie trenează din anul 2008. De atunci, s-au făcut numeroase adrese către Institutul Naţional de Hematologie să-i reprezinte în calitate de ordonator secundar de credite în faţa celor din Ministerul Sănătăţii pentru deblocarea măcar a unui post. Până acum nu s-a rezolvat nimic.

„Primul ministru Emil Boc a spus că se poate debloca un post pentru alte şapte libere. Centrului nostru i se refuză acest lucru de trei ani.  Menţionez că la un moment dat am avut 13 posturi şi ceva, dar tot am fost refuzaţi”, a declarat medicul şef al CRTS, dr. Alina Dobrotă.

Ea a mai spus că în urmă cu două zile a primit un alt răspuns de la Ministerul Sănătăţii, dat tot negativ.  „Pentru mine este un răspuns neclar, întrucât scrie că această prevedere de deblocare în limita a 15% din posturile libere nu este valabilă pentru unităţile medicale finanţate integral de la bugetul de stat. Nu este primul răspuns de genul acesta. Tocmai de aceea, nu ştiu care va fi următorul demers pe care-l vom face, pentru că orice încercare de a rezolva această discuţie cu cei din minister nu a dat rezultatele sperate, ci doar ni s-a spus că putem face angajări, dar demersul trebuie făcut de Institutul de Hematologie”, a subliniat dr. Dobrotă.

Pentru că lucrurile trenează de atâta timp, ea se  gândeşte chiar să se adreseze primului ministru. „Observ că nici o cale civilizată de a rezolva această situaţie nu este bună. Poate ar fi mai bine să facem bâlci, pentru că, este imposibil să nu existe o posibilitate să deblochezi un post. Noi avem nevoie aici de un şofer, doi medici, un chimist şi două asistente”, a adăugat medicul.

Cu toate acestea, a arătat ea, deficitul de personal nu afectează calitatea activităţii medicale.  

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine face demersuri din 2008 pentru angajarea de personal

Mai puţini donatori

În ceea ce priveşte numărul de donatori, acesta a scăzut pe timpul verii. Spre exemplu, luna trecută, au avut cu 200 de unităţi mai puţin, însă nu au existat probleme pe partea de aprovizionare a spitalelor. Din păcate, în judeţ au apărut câteva cazuri de West Nile, motiv pentru care avem deja două localităţi excluse de la donare, Istria şi Techirghiol. Acestea nu vor mai putea dona sânge până la sfârşitul lunii noiembrie.

Cele mai citite

Cehia dă asigurări Ucrainei că armamentul promis constând în sute de mii de obuze va sosi în curând

Premierul ceh Petr Fiala l-a asigurat marţi pe omologul său ucrainean Denis Şmîhal că primele muniţii din iniţiativa gestionată de Republica Cehă pentru achiziţionarea...

Ploi torențiale și vijelii, în aproape toată țara. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de ploi consistente, descărcări electrice şi vijelii, valabilă până mâine seară în 25...

SUA consideră că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne “limitată”

Statele Unite(SUA) consideră în continuare că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne "limitată", la două zile după un bombardament mortal asupra acestui oraş din...
Ultima oră
Pe aceeași temă