16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCentru medical de 4,5 milioane de euro la Cluj

Centru medical de 4,5 milioane de euro la Cluj

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca se mândreşte, de miercuri, cu un centru medical unic în România. Reprezentanţii UMF au inaugurat un centru de aptitudini practice şi simulare în medicină în care au investit 4,5 milioane de euro, conform acestora, doar din fondurile proprii ale universităţii.

Faptul că acest centru are parte de simulări pentru manopere şi tehnici medicale pentru majoritatea disciplinelor îl face unic la noi în ţară, iar de facilităţile acestora pot beneficia studenţii, rezidenţii şi medicii specialişti.

Model american

„Ne bucurăm să inaugurăm cel mai modern centru de simulare în medicină din România. Acesta are ca model proiecte similare din SUA şi Israel, care au cele mai performante unităţi de profil din lume. Realizarea lui a reprezentat un efort considerabil, atât din punct de vedere al finanţării, cât şi logistic şi al resurselor”, a declarat rectorul UMF, profesorul Constantin Ciuce. Centrul de aptitudini practice şi simulare în medicină se întinde pe o suprafaţă de 500 de metri pătraţi şi are ca scop creşterea siguranţei pacientului şi a actului medical.

De asemenea, acesta oferă metode moderne de învăţământ, care permit celor care pot folosi aparatura noului centru să îşi însuşească sau consolideze aptitudinile practice. „Prin acest centru urmărim să creăm un pol de excelenţă, un punct de real interes pe harta cercetării ştiinţifice internaţionale.

Acesta nu va fi doar o zonă de educaţie medicală la nivel naţional, ci şi la nivel internaţional, prin dezvoltarea de parteneriate cu companii naţionale şi multinaţionale. Sunt încrezător că acest centru va deveni un punct de referinţă în educaţia medicală din Europa”, a mai spus rectorul universităţii clujene. Centrul pentru Aptitudini Practice şi Simulare Medical (C.A.P.S.M.) este compus din patru laboratoare în care studenţii vor studia tehnicile chirurgicale de bază, cele avansate sau microchirugia.

În laboratoarele respective, dedicate unor specialităţi precum imagistică medicală, primul ajutor pentru copii şi adulţi, nursing şi intervenţii chirugicale, studenţii universităţii, precum şi rezidenţii, vor mai învăţa şi chirurgia minim invazivă, ultrasonografia, endoscopia, terapia intensivă sau managementul pe cale aeriană.

Acest centru nu se adresează doar personalului din Cluj-Napoca, ci este deschis şi colaborării cu unităţile sanitare atât din întreg judeţul, cât şi din ţară. Totul pentru ca personalul medical să poată beneficia de facilităţile şi expertiza centrului, adaptate specialităţii şi nivelului de pregătire individual. Universitatea de Medicină şi Farmacie a dezvoltat acest proiect în parteneriat cu compania Karl Storz Endoscopia România, iar cursurile din cadrul centrului de simulare medicală vor începe în primăvara anului viitor. Printre profesorii care vor ţine aceste cursuri se află cadre cu notorietate naţională şi internaţională în ariile lor medicale.

Aptitudini formate

Profesorul Constantin Ciuce a declarat că utilitatea acestui centru de formare este extrem de mare. Şi asta pentru că rezidenţii vor putea să îşi corecteze maniera în care participă la diferitele intervenţii medicale. De asemenea, ei vor învăţa cum să lucreze în echipă.

“Atunci când vor merge în clinici, rezidenţii noştri vor avea gestica deja formată. De asemenea, prin faptul că vor şti cum să lucreze în echipă, vor putea fi integraţi mai uşor în rândul personalului medical din clinicile cu pricina”, a spus Constantin Ciuce.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...
Ultima oră
Pe aceeași temă