15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialCentru de Excelenţă pentru melanom la Spitalul Clinic Colentina

Centru de Excelenţă pentru melanom la Spitalul Clinic Colentina

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, susţine dezvoltarea unui Centru De Excelență pentru diagnostic şi tratament al melanomului cutanat în cadrul Spitalului Clinic Colentina.

“Melanomul cutanat, cancerul de piele, este cea mai agresivă formă de cancer. Cu un diagnostic precoce putem salva foarte multe vieţi şi de aceea dorim să facem aici, în instituţia de referinţă a dermatologiei româneşti, un Centru de Excelenţă pentru diagnostic şi tratament al melanomului, având nu doar sprijinul meu, ci şi al Primarului General al Capitalei, domnul doctor Sorin Oprescu”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care a vizitat marţi Spitalul Clinic Colentina.

Melanomul cutanat este o tumoră malignă care provine din celulele pigmentare ale pielii. Depistată în fază incipientă poate fi extirpată printr-o operaţie corectă, iar pacientul salvat. Depistată în faze avansate, este o boală mortală.

“Prin intermediul acestui centru, vom putea crea şi un Registru Naţional de Melanom, un pas către un control eficient al acestei boli, care a devenit o problemă de sănătate publică în România, dar şi la nivel mondial”, a precizat Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

În România, nu există un Registru Naţional de Melanom, incidenţa reală a bolii nefiind cunoscută, ceea ce reprezintă un handicap în tratarea acestei forme extrem de agresive de cancer.

În plus, în țara noastră depistarea se face în faze avansate ale bolii, care necesită tratamente foarte scumpe şi cu şanse minime de ameliorare, respectiv 23 – 32 %. Un tratament pentru pacienţii în stare avansată costă circa 7.000 de euro pe lună.

Un screening corect al aluniţelor şi programe referitoare la comportamentul pacienţilor, precum şi o abordarea multidisciplinară care să evite transferul pacienţilor cu această afecţiune necesită un Centru de de Referinţă.

Cele mai citite

Cluj: Spălare de bani și trafic de droguri. Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane

Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane în urma unei investigații referitoare la constituirea unui grup infracțional specializat în trafic de droguri și spălare de...

Gorghiu, la ortopedie, cu întinderi la limbă și creier, după ce s-a jucat cu limba română

Ilustrație: Marian Avramescu Ministra Justiției, Alina Gorghiu, o ia pe urmele marelui actor Florin Piersic, fiind nevoită să treacă pe la ortopedie. Aceasta, după ce...

Prefect Prahova: Zona din jurul craterului de la Slănic dă semne de stabilizare

La fața locului încă se efectuează măsurători și expertize, iar din primele concluzii zona dă semne de stabilizare, afirmă prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă