20.9 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialCelulele stem îi fac pe şoareci rezistenţi la HIV

Celulele stem îi fac pe şoareci rezistenţi la HIV

Cercetătorii americani au descoperit o nouă metodă de tratament împotriva SIDA: introducerea de celule stem modificate în organisme duce la creşterea imunităţii faţă de HIV, potrivit unui studiu publicat în numărul de vineri al revistei Nature Biotechnology, potrivit Agerpres.

 

Virusul HIV atacă celulele sistemului imunitar uman ancorându-se de unele proteine precise, în special molecula denumită CCR5. Unele persoane, purtătoare ale unei mutaţii care împiedică apariţia acestei molecule, sunt rezistente la principalele suşe ale HIV.

Prin eliminarea genei care corespunde proteinei CCR5 dintr-o celulă, ea poate fi protejată împotriva virusului şi implicit pot fi protejate persoanele împotriva HIV sau cel puţin se pot limita mult efectele la persoanele infectate.

Echipa lui Paula Cannon, de la universitatea din California de Sud, a folosit ‘degetele de zinc’, o tehnică recentă care permite delimitarea foarte precisă a părţii din genom care urmează a fi ‘decupată’.

Cercetătorii au eliminat această genă de celule suşă hematopoietice (celulele la originea globulelor albe, dar şi a globulelor roşii şi a plachetelor). Prin divizare, aceste celule produc, printre altele, celule imunitare care nu au proteina CCR5.

Ei au introdus apoi aceste celule modificate în corpul şoarecilor, înlocuind astfel sistemul lor imunitar cu celule umane, înainte de a-i infecta cu HIV.

După 12 săptămâni, sistemele imunitare şi-au recăpătat forţa iniţială, în timp ce la şoarecii care au primit celule stem nemodificate (lotul martor), rata celulelor din sistemul imunitar scăzut puternic. În plus, la şoarecii testaţi, prezenţa HIV a fost foarte redusă.

Următoarea etapă constă în încercarea de a transpune această tehnică la om. Un studiu similar este deja în curs de aplicare unui grup uman, prin modificarea celulelor sistemului imunitar şi a celulelor stem, la Universitatea din Pennsylvania.

Această descoperire a avut loc cu câteva săptămâni înainte de marea conferinţă de la Viena despre SIDA, din 18 iulie

Cele mai citite

VIDEO. Limitator inteligent de viteză montat la Snagov

La Snagov s-a montat primul limitator de viteză inteligent din România, ce îi oprește numai pe șoferii care încalcă limita de viteză din zonă. Un...

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...

Un nou gol pentru Mihăilă în Serie B! Parma, campioană în liga secundă din Italia

Valentin Mihăilă a înscris un nou gol pentru Parma, care a terminat la egalitate cu US Cremonese, 1-1, duminică, pe teren propriu, în penultima...
Ultima oră
Pe aceeași temă