16.5 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialCele mai devastatoare 5 incendii produse anul acesta în România. Cum să...

Cele mai devastatoare 5 incendii produse anul acesta în România. Cum să ne păzim de foc

Anual, 41 de copii sub 6 ani, mor în incendii, ca urmare a neglijenţei părinţilor, fără a avea posibilitatea să se salveze. Iată care sunt cele mai tragice incendii produse în ţara noastră, în anul 2011:

1. Trei copii au murit la 20 ianuarie, în casa în care se aflau, la Călăraşi, într-un incendiu izbucnit din cauza jarului căzut din sobă. Părinţii celor trei nu erau acasă. Cei trei aveau vârste cuprinse între 2 şi 7 ani.

2. Alţi trei copii şi un adult şi-au pierdut viaţa, la 9 aprilie, într-o casă din cartierul bucureştean Ferentari. Micuţii aveau vârste cuprinse între 4 şi 10 ani. Încă două persoane, intoxicate cu fum, au avut nevoie de îngrijiri medicale.

3. În noaptea de 25 august, alţi trei copii, cu vârste cuprinse între 2 şi 8 ani şi-au pierdut viaţa într-un incendiu izbucnit într-o casă din Tecuci. În casă se aflau încă 17 copii şi 9 adulţi. Aceştia au fost însă salvaţi de pompieri. Se pare că focul ar fi pornit de la o lumânare aprinsă de unul dintre minori.

4. Unul dintre cele mai grave incendii, înregistrate anul acesta în România este cel produs, la 19 octombrie, în cartierul Ferentari din Bucureşti. O femeie şi cei doi copii ai ei au murit arşi de vii, după ce casa în care locuiau a luat foc. Tatăl a scăpat cu viaţă dar este în stare gravă la spital. Pompierii spun că focul ar fi pornit de la o sobă.

5. Doi copii au murit, arşi de vii, la 26 octombrie, într-un incendiu care a izbucnit în casa în care locuiau, în satul Şiviţa din judeţul Galaţi. Este vorba de două fetiţe cu vârste cuprinse între unul şi cinci ani. Mama lor plecase la Primărie să încaseze ajutorul social. Pe cea mai mică dintre fete, femeia o legase, pentru că aşa crezuse că nu ajunge la chibrituri. Focul ar fi fost produs de fratele în vârstă de 10 ani al victimelor.

Vedeţi şi: Sate sufocate de incendii

Cum putem avea o iarnă liniştită

Pompierii avertizează că iarna, pericolul de incendii la locuinţe este mai mare, decât în celelalte sezoane. Autorităţile dau câteva sfaturi care ar putea salva vieţi.

Una dintre cauzele producerii incendiilor, în sezonul rece, este supraîncălzirea şi supraalimentarea sobelor cu combustibil. Pompierii ne sfătuiesc să avem grijă la obiectele aflate în apropierea acestor surse de căldură, pentru că temperaturile mari le-ar putea aprinde. Mai mult, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, maiorul Ovidiu Pană, “este interzisă utilizarea oricărui tip de instalaţii, aparate, maşini, sobe şi a altor mijloace de încălzire sau de gătit neomologate, improvizate, defecte sau nesupravegheate”.
Dacă în faţa uşii de alimentare cu combustibil a sobelor se montează, măcar pe perioada sezonului rece, o tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 m, jarul care ar putea pica accidental, nu va produce un incendiu, evident, dacă pe această tablă nu se vor depozita lemne, hîrtii, sau alte obiecte inflamabile.
Deşi este frig, iar copiii stau mai mult în case, este important ca aceştia să fie supravegheaţi de un adult, dacă se află în încăperi unde sunt în funcţiune mijloace de încălzit.

 

Reguli de folosire a coşurilor şi a burlanelor pentru evacuarea fumului:
Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

Se va evita încastrarea, în coşuri şi burlane, de elemente combustibile ale acoperişului sau planşeului;

Coşurile se vor prelungi deasupra acoperişului cu cel puţin 80 cm;

Se va realiza curăţirea coşurilor de evacuare a fumului, de către personal specializat în domeniu.

Cele mai citite

SINDICATELE DIN CULTURĂ declară pe 18 Mai–NOAPTE ÎN MUZEELE DIN ROMÂNIA!

COMUNICAT DE PRESĂ SINDICATELE DIN DOMENIUL PROTECȚIEI PATRIMONIULUI CULTURAL NAȚIONAL asociate în cadrul Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel...

Rușii presează și avansează în regiunea Harkov din Ucraina

Forţele ruse au început o operaţiune ofensivă de-a lungul graniţei ruso-ucrainene din nordul regiunii Harkov şi au obţinut câştiguri tactice semnificative, conform antena3.ro. Lupte grele...

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă