14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCel mai scump zvon: guvernatorul Băncii Chinei a dispărut!

Cel mai scump zvon: guvernatorul Băncii Chinei a dispărut!

China a infirmat ieri oficial un zvon ciudat despre dispariţia fără urmă a guvernatorului băncii centrale, Zhou Xiaochuan. Acesta ar fi urmat să fie arestat pentru o pierdere-gigant de 430 miliarde $. Pierderea este imposibilă, spun experţii financiari. Zvonul însă persistă.

Deşi oficialul considerat unul dintre cei mai valoroşi finanţişti din China şi din lume apare în fotografii cu date recente, postate pe site-ul Băncii Populare Chineze, cum este denumită oficial banca centrală a Chinei, Zhou Xiaochuan nu a mai apărut în public şi nici în faţa camerelor de luat vederi, începând cu data de 28 august – ziua în care zvonul despre dispariţia sa a apărut pe internet, sub efigia unui ziar respectabil din Hong Kong. Depeşa de presă atribuită publicaţiei Ming Pao susţinea că Xiaochuan ar fi părăsit China din cauza unei pierderi enorme, de 430 miliarde de dolari, pe care Banca Poporului le-ar fi înregistrat din investiţiile în bonduri ale Trezoreriei SUA.

Două zile mai târziu, după ce zvonul s-a propagat pe internet în întreaga Chină şi, mai puţin rapid, dincolo de frontierele statului comunist, Ming Pao a emis un comunicat în care infirma faptul că ar fi publicat o astfel de informaţie. Un site de internet din China continentală, afirmau editorii Ming Pao, ar fi fabricat materialul de presă, plasându-l în mod fraudulos sub titlul publicaţiei. Aproape imediat, autorităţile chineze au blocat orice căutare pe internet despre Zhou Xiaochan, care de acum se află, conform „gurii târgului”, fie în arest la domiciliu, înainte de a fi supus judecăţii partidului şi a justiţiei, fie în Statele Unite, unde fugise ba de frică, ba pentru că ar fi orchestrat pierderea deliberat. Plasamentele făcute din imensa rezervă valutară de peste 2.500 miliarde, acumulată de banca centrală, nu mai erau de acum făcute în bonduri de trezorerie – probabil pentru că acestea cresc încet, dar constant în ultimul an, ci în titluri de plasamente legate de giganţii imobiliari Fannie Mae şi Freddie Mac, cele două companii susţinute de statul SUA, ale căror politici de împrumut imobiliar au precipitat declanşarea crizei mondiale în 2008.

În tot acest timp, mass-media oficiale chineze au făcut eforturi pentru a infirma zvonul. Şi autorităţile americane au infirmat că Xiaochan s-ar afla pe teritoriul SUA. Doi oficiali – unul japonez şi unul italian – au confirmat că s-au întâlnit cu guvernatorul Băncii Poporului şi apar în fotografii alături de acesta pe site-ul Băncii Populare. După multe refuzuri de „a comenta zvonuri”, şi banca centrală a infirmă prin viceguvernatorul Hu Xiaoliant. Şi totuşi, zvonul, care a erodat 0,44% din valorile tranzacţionate pe bursele chinezeşti, persistă şi astăzi, alimentat de faptul că Xiaochan  nu a apărut personal pentru a-l infirma. Un expert în economie chineză al Congresului SUA, citat de Washington Post sub anonimat, afirmă că, pe baza cifrelor furnizate de instituţiile financiare americane, banca centrală chineză nu avea cum să piardă cele 430 miliarde $ în investiţii în SUA – nici în bonduri de trezorerie, nici în titluri emise de agenţii susţinute de statul SUA, fie ele chiar Fanniee Mac sau Freddie Mae. Centrul privat de analiză a informaţiilor american Stratfor afirmă că zvonul nu este real, însă răspândirea lui ar putea fi o stratagemă politică pentru eliminarea lui Xioachan sau a aliaţilor săi din cercul ex-preşedintelui Jiang Zemin, din lupta politică pentru reînnoirea ierarhiei Partidului Comunist, programată în 2012.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă