27 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialCei mai mulți ruși cred că SUA este cel mai mare inamic

Cei mai mulți ruși cred că SUA este cel mai mare inamic

Peste două treimi dintre cetățenii ruși sunt de părere că Statele Unite ale Americii reprezintă cel mai mare inamic al țării lor. În același timp, jumătate dintre ruși cred că cel mai bun prieten al Rusiei este China, arată un sondaj publicat în ziarul rus Vedomosti.

Potrivit Mediafax, care citează publicația rusă, Washintonul este considerat inamic de către 73 la sută dintre ruşi, faţă de 25 la sută în urmă cu şase ani.

Aproape jumătate dintre respondenţi (51 la sută) au apreciat că cel mai bun şi de încredere prieten al Moscovei este Beijngul.

Aproximativ unu la sută dintre ruşi au apreciat că Rusia întreţine relaţii amicale cu Republica Moldova, un nivel similar cu cel din 2008.

De asemenea, 32 la sută dintre ruşii chestionaţi au declarat că un stat prieten este Belarusul, iar 20 la sută Kazahstanul.

Alţi 32 la sută dintre ruşi au afirmat că un mare inamic al ţării este Ucraina, iar 10 la sută s-au exprimat împotriva Uniunii Europene (UE) şi Germaniei. Potrivit unui sondaj din 2008, 17 la sută dintre respondenţi considerau Germania şi UE drept prieteni.

Aproximativ 15 la sută dintre respondenţi au afirmat că nu pot aprecia care stat este inamic sau prieten al Rusiei, mai scrie Mediafax.

Sondajul a fost realizat de către Centrul federal rus de analiză a opiniilor publice (VŢIOM) în perioada 20-21 septembrie. Au fost chestionate peste 1.600 de persoane din 130 de localităţi, în 42 de regiuni ale Rusiei, marja de eroare este de 3,4 la sută.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă