12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialCEDO a decis ridicarea imunităţii Gabrielei Bîrsan

CEDO a decis ridicarea imunităţii Gabrielei Bîrsan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a decis, miercuri, ridicarea imunităţii judecătorului Gabriela Bîrsan, pentru continuarea cercetărilor de către Direcţia Naţională Anticorupţie, informează Mediafax.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a judecat solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii judecătorului român la CEDO Corneliu Bîrsan şi a soţiei acestuia, decizia fiind luată miercuri.

Ministerul Justiţiei a înaintat, în 16 noiembrie, cererea de ridicare a imunităţii judecătorului Corneliu Bîrsan către Ministerul Afacerilor Externe, în vederea transmiterii acesteia noului preşedinte al Curţii Europene a Drepturilor Omului, Nicolas Bratza.

Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat Curţii Europene a Drepturilor Omului să precizeze dacă prevederile Protocolului adiţional nr. 6 la Acordul General privind privilegiile şi imunităţile Consiliului Europei pot reprezenta un obstacol în efectuarea actelor procedurale legate de ancheta privind suspiciunile de corupţie care o vizează pe soţia unui judecător CEDO, dar care nu vizează atribuţiile judecătorului instanţei europene.

De asemenea, spune DNA, în situaţia în care CEDO consideră că în acest caz sunt aplicabile prevederile privind imunitatea prevăzute în Protocolul mai sus menţionat, Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat Curţii Europene a Drepturilor Omului ridicarea imunităţii de care beneficiază domnul Corneliu Bîrsan, în calitatea sa de judecător CEDO, precum şi Gabriela Victoria Bîrsan, ca soţie a domnului Corneliu Bîrsan, în vederea efectuării de acte de urmărire penală faţă de aceasta din urmă.

Prin aceeaşi scrisoare, DNA a exprimat opinia procurorilor în sensul că această situaţie nu este acoperită de imunitatea invocată de doamna judecător Gabriela Victoria Bîrsan şi de soţul său. De altfel, acelaşi punct de vedere a fost menţionat şi de plenul Consiliului Superior al Magistraturii care, prin hotărârea din data de 18 octombrie 2011, a respins contestaţia formulată de Gabriela Victoria Bîrsan împotriva hotărârii Secţiei pentru judecători a CSM prin care a fost încuviinţată percheziţia domiciliară, pe motivul că Gabriela Victoria Bîrsan nu beneficiază de imunitatea invocată.

Solicitarea este justificată de faptul că fostul preşedinte al CEDO, Jean Paul Costa, atât printr-un comunicat de presă, cât şi în corespondenţa purtată cu procurorul şef al DNA, şi-a exprimat preocuparea cu privire la faptul că regulile referitoare la imunităţile judecătorilor CEDO şi ale familiilor acestora ar putea fi aplicabile şi în cazul percheziţionării locuinţei din România a unui judecător CEDO, susţine sursa citată.

Cererea de ridicare a imunităţii de care ar beneficia soţii Bîrsan, formulată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a fost transmisă ministrului Justiţiei, iar de acolo Ministerului de Externe, fiind înregistrată la CEDO.

Profesorul Corneliu Bîrsan, căsătorit cu judecătoarea Gabriela Bârsan (preşedinta Secţiei Contencios Administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din România), beneficiază de privilegiile funcţiei de judecător CEDO, implicit de imunitate.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au percheziţionat, în 6 octombrie, reşedinţa soţilor Bârsan, ca urmare a unei investigaţii privind fapte de corupţie în care ar fi implicată Gabriela Bârsan, în calitate de preşedinte al Secţiei de Contencios.

Percheziţia s-a realizat în baza avizului dat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la solicitarea DNA.

Potrivit Protocolului adiţional 6 la Acordul general privind privilegiile şi imunităţile Consiliului Europei – invocat de soţii Bîrsan – privilegiile şi imunităţile sunt acordate judecătorilor nu în interes personal, ci în vederea asigurării exercitării în totală independenta a funcţiilor lor.

Pentru a asigura judecătorilor o deplină libertate de exprimare şi o totală independenţă în îndeplinirea funcţiilor lor, imunitatea de jurisdicţie, în ceea ce priveşte cuvintele, înscrisurile sau actele emise în exercitarea funcţiilor lor, va continua să le fie acordatã chiar şi după încheierea mandatului lor, mai prevede documentul citat.

Soţii Bîrsan au contestat decizia dministrativă privind percheziţionarea locuinţei şi în plenul CSM, şi în instanţe.

Mai mult, în octombrie 2011, preşedintele de atunci al Curţii Europene, Jean Paul Costa, sub semnătura grefierului şef al Curţii, a comunicat ambasadorului României la Strasbourg o scrisoare în care preciza că profesorul Corneliu Bîrsan, judecător CEDO, beneficiază de imunitate care se extinde şi asupra familiei acestuia, dar şi asupra reşedinţei private în ţara de origine.

În 17 octombrie, DNA a primit scrisoarea preşedintelui CEDO în urma căreia procurorul şef Daniel Morar a solicitat clarificări de la şeful Curţii Europene cu privire la comunicarea oficială.

După o lună, timp în care preşedintele CEDO, Jean Paul Costa, s-a pensionat, autorităţile române au cerut ridicarea imunităţii de care beneficiază judecătorii Bîrsan.

Din 4 noiembrie 2011, preşedinţia Curţii a fost preluată de britanicul Nicolas Bratza, în vârstă de 66 de ani.

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă