Ionel Turcea, primarul orasului Buhusi, spune ca, in cateva saptamani, va face publice o serie de oferte pentru investitorii straini pe care putine administratii publice locale si le pot permite la aceasta ora. “Consiliul Local Buhusi detine acum in proprietate portiuni insemnate atat din terenul, cat si din cladirile fabricii de postav. Suntem dispusi sa oferim aceste cladiri si terenuri oricarui om de afaceri care este dispus sa investeasca in zona”, spune Ionel Turcea.
Conditiile la care se refera primarul din Buhusi sunt mai mult decat avantajoase. In primul rand, extrem de tentante pentru orice investitor sunt facilitatile oferite de Consiliul Local – scutiri de impozit pe teren si cladiri pentru o perioada variabila de timp in functie de marimea investitiei. In plus, in primii ani de la data incheierii contractului de parteneriat cu administratia publica locala, investitorii ar putea plati chirii pe spatii care ar putea ajunge pana la un euro sau chiar o jumatate de euro pe metrul patrat. Tarifele ar urma sa fie stabilite, si in acest caz, in functie de importanta sumelor investite in zona, dar si de numarul de locuri de munca ce ar urma sa fie create.
Conducerea Primariei Buhusi nu exclude nici varianta ca potentialii investitori sa poata avea posibilitatea ca, peste zece ani, sa cumpere la valoarea lor de inventar cladirile de pe platforma fabricii de postav care se afla acum in proprietatea Consiliului Local. “Lucram acum la caietul de sarcini care urmeaza sa fie supus aprobarii alesilor locali intr-o viitoare sedinta de consiliu. In functie si de opiniile consilierilor, facilitatile pe care vom incerca sa le oferim investitorilor ar putea fi diversificate”, mai puncteaza primarul Turcea.
Primii interesati
sunt chinezii
Socoteala pe care si-au facut-o actualii lideri ai Buhusiului atunci cand s-au gandit sa ofere astfel de facilitati a fost una destul de simpla. In acest moment, din cauza numarului extrem de mic de angajati pe care ii are orasul, banii care ajung in bugetul local din impozitul pe salarii sunt extrem de putini. Situatia s-ar putea schimba insa odata venit in oras un investitor care ar asigura, intr-o prima faza, cateva sute de noi locuri de munca. O data cu slujbele nou-create s-ar putea dezvolta si alte servicii pe orizontala, asa ca economia orasului ar putea lua un nou avant. Primii care s-au aratat interesati de oferta administratiei buhusene au fost oamenii de afaceri chinezi. De fapt, propunerea a fost facuta publica o data cu venirea in judetul Bacau a ambasadorului Republicii Populare Chineze in Romania. Excelenta Sa domnul Xu Jian a si recunoscut atunci ca propunerea facuta de conducerea Primariei Buhusi este cea mai tentanta pe care a primit-o in ultimul timp in Romania. Spusele ambasadorului Xu Jian, repetate de cateva ori de-a lungul vizitei sale in Bacau, au fost privite de autoritatile locale drept niste intentii clare de a investi in zona. Este posibil insa ca investitorii chinezi sa poata avea concurenta serioasa dupa ce administratia buhuseana isi va face publica oferta si la nivel national. “Intentionam sa organizam, daca va fi posibil, chiar o licitatie internationala pentru selectia de oferte”, isi face planuri primarul Turcea. La randul sau, Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean, spune ca orice investitor isi va manifesta dorinta sa vina la Buhusi va avea toata sustinerea din partea administratiei judetene.