25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCea mai corupta tara din UE

Cea mai corupta tara din UE

Masurile anticoruptie luate de Romania nu-si arata eficienta, fenomenul fiind perceput in continuare drept aproape generalizat, rezulta din Indicele de Perceptie a Coruptiei (IPC) pe anul 2006, prezentat de Transparency International (TI). Din perspectiva respectivului indicator, tara noastra se situeaza cu mult in spatele statelor membre UE, dar chiar si al Bulgariei.

Intr-un clasament intocmit de Transparency International in urma analizei perceptiei coruptiei din 163 de tari, Romania ocupa locul 84, cu doar 3,1 puncte. Fata de anul trecut, tara noastra a crescut cu o zecime, dar se afla considerabil in spatele Bulgariei (cu 4,0 puncte), al statelor membre UE, in cazul carora s-a obtinut o medie de 7,71 puncte, dar chiar si al Turciei (cu 3,8 puncte).
“Cresterea cu o zecime a punctajului Romaniei in 2006 poate fi interpretata ca o continuare a ritmului scazut de implementare a reformelor anticoruptie”, considera reprezentantii TI Romania. “Punctajul obtinut in 2006 de Romania face ca aceasta sa fie tara care va adera la Uniunea Europeana avand cel mai mic Indice de Perceptie a Coruptiei”, a concluzionat consilierul TI, Iulia Cospanaru, adaugand ca rezultatele ar trebui sa constituie “un motiv de alarma” pentru autoritatile de la Bucuresti. “Oamenii de afaceri si expertii au raspuns, in principal, la intrebari legate de plata de mita, primirea de mita, accesul la anumite contracte si alte modalitati care ridica cel putin suspiciuni de coruptie”, a mai explicat consilierul TI referitor la modul in care s-a intocmit clasamentul, pe baza unor chestionare si prin intermediul unor institutii specializate, independente. De remarcat ca Romania se situeaza, prin punctajul obtinut, la egalitate cu tari precum Algeria, Madagascar, Mauritania, Panama si Sri Lanka. Si ca, daca se tine cont de datele intermediare din raportul TI, care au dus la obtinerea mediei de 3,1 puncte, Romania se afla pe locul 88, si nu pe 84. Doar Serbia (locul 90), Ucraina (locul 104) si Albania (locul 111) ne intrec, in Europa de Est, in ceea ce priveste coruptia.
Clasamentul TI din 2006 cuprinde 163 de tari din intreaga lume, pe care le noteaza pe o scara de la “0” – foarte corupte, la “10” – deloc corupte. In fruntea listei, Finlanda, Islanda si Noua Zeelanda au un scor aproape perfect, de 9,6 puncte. Si sunt urmate, la mica distanta, de Danemarca (9,5), Singapore (9,4), Suedia (9,2) si Elvetia (9,1). Germania ocupa locul 16, iar Franta, locul 18, ca si anul trecut.
La polul opus, potrivit raportului TI, cea mai corupta tara din lume este Haiti, cu 1,8 puncte. Iar locurile doi si trei sunt ocupate de Myanmar si, respectiv, Guineea.

Cele mai citite

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor, în următoarele zile. Temperaturile vor urca la 28 de grade, după 15 mai

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor ţării în următoarele zile, însă de la mijlocul săptămânii viitoare maximele termice vor atinge 28 de grade...

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă