Majoritatea fruntasilor liberali ar prefera sa ramana langa PSD, sa-l razbune pe Mircea Geona, dar majoritatea celor din teritoriu si-ar dori ca partidul lor sa revina la guvernare impreuna cu o alianta de dreapta. Majoritatea liderilor de la centru ar vrea sa ramana in razboi cu Traian Basescu, dar majoritatea tacuta a liberalilor s-ar gandi mai degraba la un armistitiu. Elita centrala a partidului este oricum mai preocupata de cumparaturile de Craciun, de pregatirea vacantelor exotice, de cadourile scumpe trimise de sponsori. Elita liberala din provincie este insa ingrijorata ca banii pentru orasele sau comunele cu primari PNL s-au terminat, ca partidul s-a compromis sustinand un lider socialist fara idei si fara personalitate, ca nu exista un plan onorabil de iesire din combinatia cu PSD.
Crin Antonescu, liderul glamour al liberalilor, continua sa aiba un singur punct in programul sau politic: daramarea lui Traian Basescu. Limitele sefului PNL au devenit tot mai evidente pentru liderii liberali din provincie, care si-ar dori un partid puternic, dar care nu se asteapta de la Crin Antonescu sa-si depuna mandatul acum, cand a pierdut de doua ori alegerile: o data pe mana sa, o data pe mana lui Mircea Geoana.
Simpatizantii liberali, dar si multi dintre fruntasii partidului stiu ca PNL are nevoie de un presedinte care sa continue adevarata traditie a Bratienilor. In vreme ce glazura lui Crin Antonescu se topeste sub ochii propriilor simpatizanti dezamagiti de insistenta lui de a ramane inhaitat cu Mircea Geoana, in interiorul PNL gruparile se radicalizeaza. Cei dependenti de sponsorizarile lui Dinu Patriciu sunt dependenti nu doar de capriciile acestuia, ci si de aversiunile si antipatiile lui.
Ei sunt cei care se opun cu toata forta unei aliante de dreapta pentru a-l pedepsi pe Traian Basescu si pentru a-l mentine izolat. Multi dintre partizanii ramanerii in transee nu-si dau seama ca pot castiga confruntarea cu actualul presedinte la alegerile viitoare, folosindu-se chiar de parghiile guvernarii. Multi dintre adeptii razboiului permanent nu au un plan pentru readucerea partidului la gloria apusa a anilor ’20. Multi dintre liberalii care refuza intrarea la guvernare alaturi de PDL nu-si aduc aminte care au fost parghiile folosite de Ionel Bratianu pentru a-si asigura, dupa cum spunea un fruntas PNL, "monopolul guvernarii aproape 15 ani".
Amadeu Badescu enumera in memoriile sale care au fost metodele lui Ionel Bratianu pentru marirea PNL: 1) manevrarea si subordonarea monarhiei; 2) infeudarea administratiei si a intregii puteri executive, inclusiv armata si aparatul de ordine publica; 3) dirijarea finantei, institutiilor de credit si economice din Romania prin polarizarea lor in jurul institutiilor de credit si economice liberale; 4) o priceputa, realista, intotdeauna indrazneata, dar supla politica interna si externa, adaptata la evolutia politicului, socialului si economicului intern si extern; 5) subordonarea intregii sale politici nationalului, jalonand atat campul de actiune, cat si programele in functie de limitele aspiratiilor istorice ale poporului, imprimandu-i acestuia aproape continuu o traire istorica; 6) Ionel Bratianu nu a manifestat afinitati sau fobii, nu isi lega soarta de o politica anumita, tragea intotdeauna consecinta infrangerilor suferite, trecand deseori, pentru remedierea situatiei critice, la pozitii antinomice cu cele initiale.
Pentru a redeveni respectabil, Partidul National Liberal ar trebui sa faca o pirueta, sa se intoarca la propria doctrina si la proiectul marelui partid pus in opera de Ionel Bratianu. PNL ar trebui sa abandoneze rolul de amanta de lux care fuge dintr-o parte in alta, in functie de bugetul care i se ofera, dar pentru a redeveni ce a fost Partidul National Liberal are nevoie de lideri puternici, reforme profunde si obiective clare, fiindca, asa cum spunea stefan Zeletin, PNL are "in fata istoriei meritul de a fi inteles de la inceput interesele liberalismului si de a se fi pus cu vigoare in slujba lor".