5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialCe trebuie şi ce nu trebuie să faci pentru a scăpa de...

Ce trebuie şi ce nu trebuie să faci pentru a scăpa de faliment

O bună parte a companiilor aflate în procedură de insolvenţă trec automat la concedierea angajaţilor scăzând astfel substanţial şansele de redresare, arată mai mulţi practicieni în insolvenţă consultaţi de RL.

Aceasta pare, de altfel, principala eroare comisă de patronii sau acţionarii firmelor aflate în procedura insolvenţei. Pe locuri de frunte în “topul greşelilor” s-ar putea regăsi şi stoparea investiţiilor în tehnologiile productive sau cedarea fără negociere a garanţiilor puse la bănci pentru credit.

 

Din experienţă putem afirma că, în practică, reprezentanţii companiilor care intră în procedura insolvenţei renunţă din inerţie la angajaţi, apreciind că acest demers este primul pas în scopul redresării activităţii, în realitate această strategie periclitând în mod considerabil şansele de reuşită ale unui eventual plan de reorganizare.”, apreciază Andrei Dumitru, partener al casei Dănilă, Petre şi Asociaţii.

Banca, “prietenul” falitului

A ceda garanţiile către bancă fără negociere ar fi iar o greşală mai ales, că în ultima perioadă, băncile sunt dispuse să discute condiţiile creditului. “Fără nici o îndoială că băncile privesc acum cu alţi ochi procedura insolvenţei. Sunt mult mai deschise decât în perioada de început a crizei”, spune Arin Stănescu, preşedinte Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă.

 

“Poziţia principalilor creditori ai companiilor aflate în insolvenţă,adică băncile, este deschisă deoarece nu mai pot acoperi prin valorificarea garanţiilor creanţele clienţilor”, apreciază şi Andrei Cionca, asociat coordonator al casei de Insovenţă Transilvania.

 

În opinia specialiştilor, procedura de insolvenţă se adresează în primul rând companiilor de dimensiuni mari, însă ea poate aduce avantaje şi firmelor mai mici.

 

În privinţa momentului oportun pentru a declara insolvenţa răspunsul este unul singur: cât mai repede, de la primele semne negative. Cu cât apelezi mai repede la procedura insolvenţei, cu atât sunt şanse mai mari ca procesul de restructurare să dea rezultate, cred aceştia.  

 

Cele mai citite

Alegeri prezidențiale 2024: Peste 53.000 de români au votat deja în străinătate până sâmbătă dimineață

Votul pentru alegerile prezidențiale din 2024 a început vineri în cele 951 de secții organizate în străinătate. Românii aflați în afara granițelor pot vota...

Amazon extinde investițiile în inteligența artificială: 4 miliarde de dolari suplimentari pentru startup-ul AI Anthropic

Amazon a anunțat vineri o investiție suplimentară de 4 miliarde de dolari în startup-ul de inteligență artificială Anthropic, fondat de foști lideri ai OpenAI,...

Harghita: Peste patru mii de locuitori nu au curent electric din cauza căderilor de ninsoare și a vântului puternic

Aproape patru mii de locuitori, din 11 localităţi, nu au în continuare curent electric, după ce căderile de ninsoare şi vântul puternic au produs...
Ultima oră
Pe aceeași temă