12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialCe spune Putin despre sancţiunile impuse Rusiei

Ce spune Putin despre sancţiunile impuse Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a apărat poziţiile Moscovei faţă de Ucraina, extinderea NATO şi anexarea Crimeei, într-un interviu publicat în ediţia de luni a publicației Bild, informează Mediafax.

Putin denunţă drept "absurde" sancţiunile impuse Rusiei de către UE, relatează DPA în pagina electronică.

"Ceea ce face Uniunea Europeană cu aceste sancţiuni este nimic altceva decât un teatru al absurdului", a declarat Putin în acest interviu acordat celui mai popular tabloid german.

Referendumul organizat în Crimeea în 2014 cu scopul despărţirii acestei regiuni ucrainene de Ucraina şi alipirii ei la Rusia a fost "democraţie, voinţa poporului", a apreciat şeful statului rus.

"Reunificarea Crimeei şi Rusiei este dreaptă. Sancţiunile Occidentului nu vizează ajutorarea Ucrainei, ci să împingă geopolitic Rusia înapoi. Ele sunt stupide şi pur şi simplu fac rău ambelor părţi", a apreciat liderul de la Kremlin.

El a respins de asemenea criticile cu privire la rolul Rusiei în rebeliunea separatistă prorusă din estul Ucrainei, apreciind că acordul de pace dintre Kiev şi rebelii proruşi nu a fost implementat corespunzător.

"Reforma constituţională este menită să ofere autonomie estului Ucrainei şi trebuia să fie adoptată până la sfârşitul lui 2015. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar anul s-a terminat. Nu este vina Rusiei", a declarat Putin.

Preşedintele rus a criticat cel mai dur NATO, despre care a afirmat că este de vină pentru tensiunile actuale cu Rusia, din cauza extinderii Alianţei la foste ţări-satelit sovietice din Europa de Est.

"NATO şi SUA au vrut o victorie totală asupra Uniunii Sovietice. Au vrut să stea singure pe tronul Europei. Acum stau acolo, iar noi vorbim despre toate aceste crize pe care, altfel, nu le-am fi avut", a spus Putin.

El a respins ideea potrivit căreia aceste ţări au cerut să adere la NATO, iar din acest motiv nu au putut fi refuzate.

"Am auzit acest lucru de mii de ori. Statele care erau deja în NATO, statele membre, ar fi putut să-şi urmărească propriile interese – şi să se abţină de la o extindere spre est", a reproşat Putin.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă