Aproximativ 77 la sutฤ dintre elevii care fac în prezent religie ca materie opลฃionalฤ au ales sฤ urmeze în continuare acest curs, a declarat, ministrul Educaลฃiei, Sorin Cîmpeanu, conform Mediafax.
"Pânฤ în 5 martie ora 12:00 au fost introduse în baza de date 1.809.000 cererei din totalul celor 2.359.880 care au religia în oferta educaลฃionalฤ, adicฤ aproape 77% din baza de raportare. Este vorba de cereri introduse în evidenลฃa computerizatฤ. Probabil mai sunt cereri depuse în ลcoli, dar încฤ neintroduse în sistemul informaลฃional", a precizat ministrul Educaลฃiei.
Dintre cererile completate de copii sau pฤrinลฃii lor (în cazul celor sub 14 ani), au fost introduse în sistemul informatic între 55 ลi 95 la sutฤ în fiecare judeลฃ.
În învฤลฃฤmântul preuniversitar sunt 3.095.000 de elevi, dintre care doar 2.359.880 sunt eligibili pentru studiul religiei, restul fiind cei din grฤdiniลฃe, ลcoala postlicealฤ, dar ลi formele de învฤลฃฤmânt seral sau fฤrฤ frecvenลฃฤ, potrivit ministrului Educaลฃiei.
Citeศte ศi: Ce ascunde falsa problemฤ creatฤ în jurul orei de religie
În formularul de înscriere se solicitฤ directorului unitฤลฃii de învฤลฃฤmânt participarea elevului la orele de religie, cu menลฃionarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxฤ Românฤ, Biserica Romano-Catolicฤ, Biserica Românฤ Unitฤ cu Roma, Greco-Catolicฤ, Federaลฃia Comunitฤลฃilor Evreieลti din România, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Reformatฤ din România, Biserica Evanghelicฤ Românฤ, Biserica Creลtinฤ Adventistฤ de Ziua a ลaptea din România ลi Organizaลฃia Religioasฤ Martorii lui Iehova.
Pentru a fi pusฤ în practicฤ decizia Curลฃii Constituลฃionale, dar ลi pentru evaluarea necesarului de personal didactic pentru disciplina Religie în anul ลcolar 2015-2016, Ministerul Educaลฃiei ลi Cercetฤrii ลtiinลฃifice, printr-o adresฤ din 16 februarie, a cerut tuturor inspectoratelor ลcolare ca, pânฤ pe 6 martie, sฤ informeze elevii majori, respectiv pฤrinลฃii ลi tutorii legal instituiลฃi pentru elevul minor, referitor la hotฤrârea CC ลi la faptul cฤ, dacฤ doresc sฤ îลi exercite dreptul constituลฃional de a beneficia de ora de religie, trebuie sฤ adreseze unitฤลฃii de învฤลฃฤmânt o solicitare scrisฤ.
Curtea Constituลฃionalฤ a decis, în 12 noiembrie 2014, cฤ articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educaลฃiei naลฃionale privind obligaลฃia de a face cerere pentru ca un elev sฤ nu participe la ora de religie este neconstituลฃional, oficiali ai CC precizând cฤ, urmare a hotฤrârii, o astfel de solicitare va trebui fฤcutฤ de cei care vor sฤ studieze disciplina.
CCR arฤta, în motivarea deciziei, cฤ oferta educaลฃionalฤ pentru aceastฤ disciplinฤ este de naturฤ sฤ afecteze libertatea de conลtiinลฃฤ.
Ministrul Educaลฃiei, Sorin Cîmpeanu, spunea, în 13 februarie, cฤ elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de religie o singurฤ datฤ pe ciclu de învฤลฃฤmânt – primar, gimnazial ลi liceal, excepลฃie fฤcând anul ลcolar 2015-2016, când îลi vor exprima opลฃiunea indiferent de anul de studiu.
Citeศte ศi: Ce ne spune povestea cu religia în ศcoli despre noi înศine
Ulterior, ministrul Sorin Cîmpeanu arฤta cฤ profesorii de religie care ลi-ar putea pierde orele ca urmare a refuzului pฤrinลฃilor de a-ลi înscrie copii la aceastฤ materie "vor cฤuta dreptatea în justiลฃie", iar dacฤ vor avea câลtig de cauzฤ, Ministerul Educaลฃiei va trebui sฤ le achite salariile rฤmase neplฤtite.
Potrivit ministrului Educaลฃiei, în prezent, religia este predatฤ în ลcoli de aproximativ 6.000 de profesori, dintre care 4.200 sunt titulari.
În ลcolile din România, religia face parte din trunchiul comun ลi este predatฤ pentru toate cele 18 culte recunoscute.