25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialAmbasadorul Germaniei: Este nevoie de legislație care să împiedice fraudarea unor sume...

Ambasadorul Germaniei: Este nevoie de legislație care să împiedice fraudarea unor sume imense de bani

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Werner Hans Lauk, a declarat, joi, că este nevoie de o ”legislație pe măsură” pentru a preveni fraudarea unor sume imense de bani sau risipirea banilor prin licitații, fenomen ce poate fi întâlnit în mai multe țări, printre care și în România, informează Mediafax.

Ambasadorul german a precizat că niste procedurile transparente de atribuire a contractelor de achiziții publice pot garanta că ”statul acţionează eficient în plan economic” și că ”doar în acest mod pot fi clădite încrederea şi o creştere economică mai mare”. 

Citește și: FOTO. Preşedintele Iohannis s-a întâlnit cu ambasadorul Germaniei

Astfel, Lauk a susținut că sume imense de bani sunt fraudate sau risipite prin licitații, în special în proiectele de infrastructură, de salubrizare urbană sau amenajarea unor piste pentru biciclete.

“Sume imense de bani sunt fraudate sau risipite prin licitaţii. Este un fenomen care nu este limitat doar la România, ci există într-o serie întreagă de ţări. Este valabil pentru marile proiecte de infrastructură, cum sunt cele de construcţie de autostrăzi, în cadrul atribuirii unor contracte de concesiune pentru servicii de salubrizare urbană sau pentru amenajarea unor piste pentru biciclete”, a declarat ambasadorul, la o conferinţă privind practica de acordare a unor licitaţii publice, “Strengthening Public Procurement in Romania – From the transposition of the new EU Directive to a broader reform agenda”.

Mai mult, diplomatul a mai afirmat că proasta gestionare a resurselor prejudiciază companiile active din România, atât cele autohtone, cât şi cele străine, dar mai ales populaţia, întrucât se încheie contracte cu ”beneficii prea scumpe sau cu prestaţii contractuale prea slabe”.

Citește și: Ambasada Germaniei, îngrijorată de imunitatea parlamentarilor români

”Taxele sunt irosite în loc să fie utilizate în mod raţional, acolo unde este nevoie. De aceea, lupta consecventă împotriva corupţiei în domeniul achiziţiilor publice este şi cea mai bună modalitate de a economisi taxe şi reprezintă un pilon important al unei politici de fiscalitate moderată, axată pe reducerea poverii fiscale pentru contribuabili”, a mai spus Werner Hans Lauk.

 

Cele mai citite

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor, în următoarele zile. Temperaturile vor urca la 28 de grade, după 15 mai

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor ţării în următoarele zile, însă de la mijlocul săptămânii viitoare maximele termice vor atinge 28 de grade...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...
Ultima oră
Pe aceeași temă