21 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăSpecialCe sistem de încălzire alegem

Ce sistem de încălzire alegem

În cazul în care dorim să construim o locuinţă modernă care să ţină seama de toate cerinţele de confort şi de tendinţele globale este bine să consultăm mai întâi un specialist în domeniu, care are o neutralitate benefică pentru viitorul beneficiar. De aceea ne-am adresat unui astfel de specialist, şi anume, dr. ing. Ioan Mateescu, de la Romexim Plus.

Sistemul de încălzire, climatizare şi preparare a apei calde de consum menajer se alege în funcţie de mai mulţi factori, între care: mărimea clădirii, gradul de confort cerut, distanţa faţă de sursa de energie (gaz natural, gaz de sonda, lemne etc), gradul de izolare a clădirii, facilitaţile acordate de stat pentru folosirea unei anumite energii etc., restricţiile impuse.
Mărimea clădirii si dotările (garaj, piscine etc) determină consumul orar şi anual de energie care trebuie furnizat de firma distribuitoare. În cazul în care reţeaua existentă din zonă (ex. la gaz metan) este foarte încărcată, cheltuielile cu extinderea reţelei pot fi prohibitive.
Gradul de confort cerut poate fi realizat folosind metode moderne de încălzire şi climatizare, cum este, de exemplu, încălzirea prin pardoseală care oferă o satisfacţie pentru beneficiar, mai ales acolo unde sunt copii sau bătrâni care stau mult timp în spaţiul locuit. Tipul de combustibil care se alege este dat de preţurile acestora, distanţa de la care trebuie transportat cât si tendinţele pe plan mondial. O ţară bogată în combustibili clasici (petrol sau gaze naturale) cum e România, ar trebui sa vânda pentru nevoile casnice al populaţiei combustibili la preţuri reduse, aşa cum face Franţa cu costurile energiei electrice produsă cu combustibili nucleari. În zonele de munte sistemul de încălzire cu lemne este cel mai bun dacă nu este racord de gaze naturale.

Gradul de izolare a clădirilor existente este în general scăzut, ceea ce impune reabilitarea termică prin montarea unor straturi suplimentare de termoizolaţie la pereţi şi acoperiş. Din calculele efectuate, la preţul actual al combustibilior clasici, pereţii existenţi ar trebui să se placheze cu un strat suplimentar de polistiren de min. 8 cm sau vată minerală de min.12 cm.
Pentru folosirea energiilor neconvenţionale în clădiri, la preţurile actuale ale energiei şi a echipamentelor, termenele de recuperare a investiţiei real este de peste 18 ani. De aceea în multe ţări, ca Grecia, Israel, Germania, statul acordă multe facilităţi celor care folosesc energiile neconvenţionale (soare, vânt etc.), astfel încât termenul de recuperare suportat de beneficiar să fie sub 10 ani.
Pentru arderea gazelor naturale este bine să se folosească sisteme cu funcţionare în condensare care au un randament de ardere mai bun cu cca. 10% decât cele cu ardere normală iar la arderea lemnului, cazanele cu gazeificare sunt superioare din punct de vedere energetic faţă de cele cu ardere naturală.

ALTERNATIVĂ

Centrale pe lemne
În mediul rural este la dispoziţie masă lemnoasă. De la fiecare hectar de pădure se pot procura anual cca. 8 mc lemne numai din igienizare. În acest caz, cu 2,5-3 ha pădure, o gospodărie rurală poate să-şi asigure necesarul de încălzire. La fel se pot folosi resturile de la igienizarea pomilor fructiferi şi a viţei de vie. Folosirea încălzirii centrale cu centrale termice cu masă lemnoasă cu gazeificare este o soluţie care trebuie să fie implementată în mediul rural în locul sobelor, eficienţa crescând cu peste 60%, fiind şi subvenţionate prin program guvernamental.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă