19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCe scriu jurnaliştii francezi despre protestele privind Roşia Montană

Ce scriu jurnaliştii francezi despre protestele privind Roşia Montană

Mii de români protestează de o săptămână împotriva unui proiect privind o mină de aur canadiană, o mobilizare inedită din anii 1990, scrie AFP, conform Hotnews.  Agenţia franceză apreciază că este vorba despre “trezirea civică a unei noi generaţii”.

“Dupa primavara araba si vara turca, toamna romaneasca” proclama un banner al uneia dintre reuniunile care au avut loc la Bucuresti, in piata Universitatii, teatrul revoltei impotriva dictaturii lui Nicolae Ceausescu in 1989.

Majoritatea manifestantilor au intre 18 si 35 de ani si sunt liceeni, studenti, ingineri, artisti, antreprenori, multi deschisi catre Europa si catre lume dar atasati de Romania.

Ei vin sa protesteze pe biciclete, cu copiii in spate sau in landouri, bat ritmul cu sticle de plastic umplute cu pietricele si isi creeaza propriile lozinci si sloganuri, de la “Uniti salvam Rosia Montana”, “Iubim natura nu cianura” la “Lasati aurul unde l-au ascuns dracusorii”.

Luni este a noua zi de proteste împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. Aproximativ 400 de oameni sunt în stradă în Bucureşti, în Piaţa Universităţii.

Citeşte şi ROSIA MONTANA: A noua zi de proteste. Peste 400 de manifestanţi în Piaţa Universităţii

 
Cele mai citite

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...
Ultima oră
Pe aceeași temă