10.7 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSpecialCe şanse are Centrul Vechi să fie reparat în două săptămâni

Ce şanse are Centrul Vechi să fie reparat în două săptămâni

Edilii spun că mai sunt de reparat doar patru străzi din centrul istoric şi că lucrările vor fi gata la sfârşitul lunii. Cel puţin alte două străzi sunt în lucru, iar şanţurile adânci, gropile cu nisip şi gurile de canal neastupate sunt semne că şantierul va mai dura.

 

O scurtă plimbare prin centrul vechi al Bucureştiului îţi scoate în cale tot felul de obstacole pe străzile considerate reparate de reprezentanţii Primăriei. Chiar dacă terasele au invadat zona, drumul până la un loc sub umbreluţe trece printr-un şantier.

Edilii spun că, până la sfârşitul lunii august, vor fi terminate lucrările pe cele patru străzi care încă nu au fost finalizate: Poştei, Smârdan, Sf. Anton şi Stavropoleos. În rest, totul ar fi gata şi urmează doar refacerea faţadelor. Numărul străzilor nereparate este însă mai mare, au constatat reporterii RL.

La intersecţia dintre Şelari şi Lipscani te întâmpină un semn că strada Şelari e închisă şi se poate circula doar pe trotuare. Pe mijlocul străzii e un şanţ mare, adânc de peste un metru, pe fundul căruia se văd mai multe cabluri, furtunuri şi guri de canal. Lumea e nevoită să circule pe trotuarele înguste, prin praf.

Pe strada Şepcari, alta care nu figu­rează cu lucrări în desfă­şurare la primărie, există un şanţ umplut cu nisip chiar pe mijlocul străzii, iar la capătul lui e o groapă încadrată de câteva bucăţi de lemn. Pe margini sunt mai multe cabluri ieşite în afară, iar în spatele Hanului lui Manuc, o zonă destul de mare are doar pământ, iar diferenţa faţă de nivelul străzii e de aproape jumătate de metru. Câteva utilaje au fost lăsate în zonă, semn că pe acolo se munceşte.

„Nu cred că se termină lucrările aşa de repede”

În timp ce o parte dintre edili, printre care şi primarul Sorin Oprescu, sunt optimişti şi anunţă că lucrările vor fi gata în două săptămâni, alţii sunt mai rezervaţi. „Nu cred că se termină până la sfârşitul lui august, chiar dacă nu se asfaltează, ci se pune piatră cubică”, a declarat Mircea Raicu, viceprimar general. De aceeaşi părere este şi celălalt viceprimar general, Victor Iovici: „Sperăm să se termine, dar nu ştiu dacă e vorba despre toate lucrările. Mai sunt multe de făcut”. El a amintit şi despre problemele care au apărut în derularea contractului cu prima firmă căreia i-au fost atribuite lucrările de refacere a infrastructurii subterane. Pentru că nu a respectat termenele contractuale, i s-a reziliat contractul, iar primăria se află şi acum în litigiu în instanţă cu repre­zentanţii SEDESA.

Şantier început în 2006

Lucrările la cele 14 străzi din centrul istoric al Capitalei au început în 2006, după ce primăria a semnat un contract în valoare de 27 de milioane de euro cu firma SEDESA. Până în 2009, când edilii au reziliat contractul cu această societate, au fost finalizate doar patru străzi.

În 2011, o altă firmă a preluat contractul, iar suma alocată in­vestiţiei a fost redusă cu aproape 40%. În luna ianuarie, edilii au anunţat că lucrările au trei luni şi jumătate ca termen de finalizare, însă acesta a fost cu mult depăşit. Unul dintre principalele motive invocate pentru nefinalizarea la timp a şantie­rului a fost descoperirea unor vestigii arheologice care au fost dezgropate şi examinate de specialişti.

Cele mai citite

Guvernul discută proiectul de Ordonanță care ar mări salariile în Sănătate

Pe ordinea de zi a ședinței Executivului din data de 28 februarie 2024 a fost introdus și un proiect de Ordonanță de Urgență "privind...

Corpul de control al Ministerului Justiției va verifica dacă Vlad Pascu beneficiază de vreun tratament preferențial

Ministrul Alina Gorghiu a anunțat că trimite Corpul de control al Ministerului Justiției la Penitenciarul Poarta Albă, pentru a verifica dacă această instituție îi...

Sorin Grindeanu a cerut conducerii Metrorex un raport privind cauzele accidentului din stația de metrou Timpuri Noi

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a solicitat, marţi seara, conducerii companiei Metrorex să îi prezinte, cu celeritate, un raport privind cauzele accidentului produs...
Ultima oră
Pe aceeași temă