19.9 C
București
luni, 15 august 2022
AcasăSpecialCe legătură există între Lupa Capitolina din Cluj şi Ettore Ferrari

Ce legătură există între Lupa Capitolina din Cluj şi Ettore Ferrari

Unul dintre gemenii Lupoaicei a fost furat şi transformat în „amoraş” în Cimitirul Central.

 

Aflată pe Bulevardul Eroilor, în faţa catedralei greco-catolice Schimbarea la Faţă, Statuia Lupa Capitolina, cunoscută şi sub numele de Statuia Lupoaicei, este o copie a Lupei Capitolina din Roma, dăruită Clujului de către municipalitatea din Roma, în anul 1921, drept simbol al legăturii de latinitate între Italia şi România.

Statul italian a făcut cadou României două copii ale statuii lupoaicei. O copie a fost trimisă la Cluj, iar cea de a doua la Chişinău.

Monumentul lui Ferrari, dezvelit de Iulian Pop

Lupa Capitolina de la Cluj a fost dezvelită la 28 septembrie 1921, în mandatul primului primar român al municipiului, avocatul Iulian Pop, care a deţinut această funcţie între anii 1919-1923. Monumentul este o copie fidelă a lupoaicei de pe Capitoliu, care îi hrăneşte pe Romulus şi Remus, viitorii întemeietori ai Romei. Pe soclul statuii clujene a fost aplicat un basorelief cu chipul împăratului Traian, lucrare executată în bronz de sculptorul Ettore Ferrari (1849-1930). De asemenea, pe soclu există şi o inscripţie cu textul „ALLA CITTÀ DI CLVJ, ROMA MADRE, MCMXXI”.

Primul amplasament al statuii a fost stabilit în Piaţa Unirii, în faţa ansamblului monumental Matia Corvinul. Până a fi aşezată pe actualul amplasament, Lupa Capitolina a trecut printr-o adevărată odisee.

Pelerinaj la Sibiu

În perioada în care Ardealul de Nord a fost smuls României prin Diktatul de la Viena, statuia a fost mutată la Sibiu, din motive de siguranţă, loc în care a stat între anii 1940-1944. La sfârşitul celui de-al doilea război mondial, statuia s-a reîntors la Cluj, dar reinstalarea ei pe amplasamentul original, nu a fost permisă. Astfel, la iniţiativa profesorului Constantin Daicoviciu, în anul 1967, Lupa Capitolina a fost amplasată în faţa clădirii centrale a Universităţii. Abia în 1973, ea a revenit în Piaţa Unirii, iar locul ei din faţa Universităţii Babeş-Bolyai a fost luat de grupul statuar Şcoala Ardeleană.

Apoi, în 1994, Lupa Capitolina s-a „mutat” din faţa sediului vechii Primării – de la intersecţia Bulevardului Eroilor cu Piaţa Unirii – la  Muzeului de Istorie a Transilvaniei, unde a fost restaurată de sculptorul Liviu Mocan. Statuia a revenit, pentru scurtă vreme, pe Bulevardul Eroilor fiind amplasată pe la jumătatea acestuia.

În 2006, cu ocazia demarării lucrărilor vizând realizarea zonei pietonale, ea s-a reîntors la muzeu, unde sculptorul Tiberiu Kolozsi a supus-o unui nou proces de restaurare.   

Romulus, furat

În lungile sale peregrinări, Lupa Capitolina şi-a pierdut unul dintre cei doi bebeluşi mitologici care au fondat Roma. Acesta a fost „răpit” şi transformat în amoraş situat pe o criptă a Cimitirului central. Din fericire, „bebeluşul” a fost recuperat reluându-şi locul iniţial. Abia pe 29 noiembrie 2008, Lupa Capitolina a revenit pe soclul său de pe Bulevardul Eroilor, pe actualul amplasament aflat în faţa catedralei greco-catolice Schimbarea la Faţă.

Cele mai citite

Ziua Marinei, celebrată în mai multe orașe

Forţele Navale Române sărbătoresc astăzi Ziua Marinei la Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Mangalia, Brăila, Galaţi şi Bicaz, informează Ministerul Apărării Naţionale (MApN).Manifestările de la Constanţa vor începe...

Mesajul lui Ciucă de Ziua Marinei Române

Premierul Nicolae Ciucă afirmă, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Marinei Române, că securitatea regiunii este vitală pentru securitatea noastră, iar conflictul din apropierea...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 173: România și alte 41 de țări le cer rușilor să se retragă din Zaporojie

Patruzeci şi două de ţări, inclusiv România, au cerut, într-o declaraţie comună, ca Rusia să îşi retragă trupele şi personalul neautorizat de la centrala...
Ultima oră
Pe aceeași temă