16 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialCe legătura există între dosarele Vîntu-Popa şi Banca Agricolă

Ce legătura există între dosarele Vîntu-Popa şi Banca Agricolă

Procurorii au descoperit că expertul care l-a ajutat pe Vîntu să scape de sub învinuire în dosarul penal „FNA-Banca Agricolă” era administratorul unei societăţi la care acţionar majoritar era o firmă din Cipru, controlată de SOV.

Scandalul FNA-Banca Agricolă a fost readus acum în atenţia publică chiar de SOV. Într-una dintre convorbirile sale interceptate de SRI, SOV susţine că a organizat suspendarea preşedintelui Traian Băsescu pentru a se răzbuna deoarece acesta i-ar fi redeschis dosarul penal în care era acuzat că a instigat la prejudicierea Băncii Agricole cu circa 9 milioane de dolari. „Măi, ştii, ca să spunem până la capăt, suspendarea a fost făcută ca urmare a alianţelor pe care le-am construit eu pentru suspendare, pentru că mi-a deschis dosarul cu Banca Agricolă. (…) Şi am vrut să-i dau o lecţie, dar nu până la capăt”, îi spunea Vîntu jurnalistului Bogdan Chireac în noiembrie 2009.

Expertiză făcută de omul lui Vîntu

În dosarul în care Vîntu este cercetat pentru favorizarea lui Popa au apărut indicii care pot redeschide dosarul FNA-Banca Agricolă, prin legăturile dintre firma cipriotă Comac şi expertul Alexandru Bunea. Procurorii au coroborat interceptările cu documentele obţinute de la auto­rităţile cipriote şi au ajuns la concluzia că SOV se află în spatele firmelor Comac Ltd şi Elba Hold Ltd din Cipru, firme prin care Vîntu a ordonat să i se transfere 50.000 de euro lui Nicolae Popa într-un cont din Jakarta-Indonezia (unde acesta s-a ascuns pentru a nu executa pedeapsa de 15 ani închisoare pe care a primit-o în dosarele FNI-FNA). Potrivit presei, în 1998, expertul Alexandru Bunea era administratorul firmei Petrom Aviation SA, unde erau acţionari Asociaţia salariaţilor de la Petrom, (condusă de Liviu Luca), SOV Invest (administratorul FNI-FNA) şi GM Invest. La această din urmă firmă, 87,87% din acţiuni erau deţinute de Comac  Ltd, societatea cipriotă prin care Vîntu i-a transferat lui Popa 50.000 de euro. Dacă se va decide redeschiderea dosarului FNA-Banca Agricolă, expertul Bunea riscă să fie inculpat, spun surse judiciare. Dacă apar împrejurări şi indicii noi, acest dosar poate fi redeschis, susţine acum şi procurorul anticorupţie Doru Ţuluş, cel care l-a scos de sub învinuire pe omul de afaceri în baza expertizei financiar-contabile întocmite exact de expertul Alexandru Bunea. 

Cronologia dosarului FNA-Banca Agricolă

martie 2003

SOV a fost trimis în judecată în dosarul FNA-Banca Agricolă pentru instigare la abuz în serviciu în formă calificată, sancţionată cu o pedeapsă cuprinsă între 5 şi 15 ani de închisoare. Alături de Vîntu au mai fost trimişi în judecată Istrate Liviu Adrian, preşedinte al Băncii Agricole, Popa Nicolae şi Irimescu Teodor. Prejudiciul era de 102 miliarde de lei vechi.

iulie 2004

Judecătorul Cristian Jipa, (învinuit de corupţie în dosarul senatorului PSD Cătălin Voicu şi al judecătorului Florin Costiniu), a hotărât disjungerea cauzei cu privire la Vîntu şi restituirea dosarului la Parchet.

aprilie 2006

Vîntu a fost scos de sub urmărire penală, soluţie infirmată de şeful DIICOT de la acea vreme, Daniel Ţicău, care a dispus şi declinarea competenţei în favoarea DNA, deoarece prejudiciul era mai mare de 1.000.000 de euro ( era de circa 9 milioane de dolari)

iulie 2006

Marcel Sâmpetru, prim-adjunctul procurorului general Ilie Botoş, a infirmat soluţia lui Ţicău şi a retrimis dosarul la DIICOT.

ianuarie 2007

Noul procuror general Laura Codruţa Kovesi, a infirmat soluţia lui Sâmpetru şi a trimis dosarul la DNA “pentru competentă soluţionare”. Procurorii anticorupţie au dispus o nouă expertiză aşa cum hotărâse judecătorul Cristian Jipa. Este ales expertul Alexandru Bunea,  care îl dezincriminează pe SOV, stabilind că vinovăţia le aparţinea exclusiv conducătorilor Băncii Agricole.

noiembrie 2007

În baza acestei expertize, procurorul-şef anticorupţie Doru Ţuluş l-a scos de sub învinuire pe SOV.

Cele mai citite

Estonia închide un punct de control de la granița cu Rusia pe timpul nopții

De la 1 mai, punctul de control Narva-1 de la granița dintre Estonia și Rusia a încetat să mai funcționeze non-stop. Despre acest lucru...

MAE transmite că mai mulți cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza

Miercuri, Ministerul Afacerilor Externe a raportat că nouă cetățeni români și membrii familiilor acestora au fost evacuați cu succes din Fâșia Gaza și au...

România va avea cel mai mare skate park din estul Europei

Baza sportivă şi de agrement "Dumitru Dobrescu" din Slatina, unde municipalitatea a amenajat un skate park ce corespunde cerinţelor practicanţilor acestui sport şi care,...
Ultima oră
Pe aceeași temă