22.4 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialCe îşi doresc şoferii de la o anvelopă?

Ce îşi doresc şoferii de la o anvelopă?

România Liberă a testat împreună cu piloţi de raliu români noua anvelopă Michelin Primacy 3, într-un test desfăşurat pe 400 de km de drumuri româneşti şi bulgăreşti.

Este vorba de o nouă anvelopă din gama premium care va fi regăsită pe BMW Seria 5, Audi A6, Mercedes S-Klasse şi alte maşini din clasa medie şi mare. Noi am testat-o pe un VW Touran şi am putut discuta apoi şi cu oficiali Michelin despre modul în care anvelopele pot preveni sau diminua accidentele rutiere.

De exemplu, francezii au dezvoltat special Michelin Primacy 3 pentru a mări suprafaţa de contact cu asfaltul în situaţiile critice, astfel încât comparativ cu primii patru competitori stă mai bine la capitolul frânării pe suprafeţe umede şi uscate, precum şi în virajele abordate pe asfaltul umed. De ce s-au concentrat în special pe aceste elemente? Datorită rezultatelor unui studiu realizat în 2010 de către GFK în cinci ţări (Franţa, Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie), conform căruia şoferii europeni se gândesc în primul rând la siguranţă atunci când îşi cumpără anvelopele, lucru însuşit ca temă de casă de către Michelin.

Atenţie la asfaltul uscat!

Interesant este că cele mai multe accidente nu au loc în condiţii meteo vitrege sau la viteze mari, aşa cum s-ar putea aştepta şoferii.

Dimpotrivă, conform studiilor:
• 70% din accidente au loc pe suprafeţe uscate.
• 60% din accidente au loc în oraşe, la viteze reduse.
• 75% din accidente au loc pe drum drept (20% pe carosabil umed).
• 25% din accidente au loc în viraje (50% pe carosabil umed). Acestea sunt cele mai grave tipuri de accidente.
• 99% din accidentele pe carosabil umed au loc pe porţiuni acoperite cu puţină apă.

Cu alte cuvinte, cele mai multe accidente apar când te aştepţi mai puţin, în condiţii ideale de condus: drum drept şi uscat, în mediu urban şi la viteze relativ mici.

Ţinând cont de aceste elemente, francezii au dezvoltat o strategie proprie pentru următoarea generaţie de anvelope, care asigură nu doar un consum redus de combustibil (cu până la 70 de litri mai puţin pe durata de viaţă) şi o durată mai îndelungată de exploatare, dar mai ales o distanţă de frânare mai scurtă (cu 2.2 metri la frânarea de la 100km/h, comparativ cu concurenţa). Este doar prima etapă dintr-o nouă generaţie de anvelope care va veni să completeze avansul tehnologic din ce în ce mai mare al producătorilor de maşini.

Cum foloseşti corect anvelopele

Totuşi, nimic nu înlocuieşte capacitatea şoferului de a folosi cum se cuvine anvelopele. Şi aici experţii francezi au avut patru sfaturi fundamentale:
• Alege anvelopa potrivită pentru anotimpul rece/cald,
• Alege anvelopa potrivită pentru tipul tău de maşină şi stilul de condus (sport, familie, drumuri grele),
• Presiunea corectă în pneuri este cea specificată de fabricantul automobilului şi nu trebuie utilizate alte valori
• Nu uita că punctul de contact între carosabil şi vehicul este cât o palmă de om. Aceasta este cea care face diferenţa între aderenţă şi derapaj, între viaţă şi moarte. Aşadar, nu abuza de această palmă de om cu viteze excesive!

 

Adrian Mihaltianu
Adrian Mihaltianuhttp://adrian-mihaltianu
Adrian Mihaltianu, redactor-sef www.drive-test.ro
Cele mai citite

Razie în portul Constanța. Oamenii legii au aplicat amenzi în valoare de 34.000 de lei

La data de 10 mai, polițiștii din diverse structuri ale ordinei publice, rutiere și de siguranță a transporturilor au efectuat o acțiune de control...

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...

Natalia Intotero: Vom asigura și în acest an câte 15000 de lei pentru 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro

Programul naţional de fertilizare in vitro va continua și în anul 2024, deși acum câteva luni a fost în pericol din cauza lipsei banilor.  „...
Ultima oră
Pe aceeași temă