19.2 C
București
joi, 12 septembrie 2024
AcasăSpecialCe excedent s-a înregistrat la buget în primele 11 luni din 2015

Ce excedent s-a înregistrat la buget în primele 11 luni din 2015

Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat la finele lui noiembrie cu un excedent de 5,3 miliarde lei, respectiv de 0,76% din PIB, faţă de un deficit de 0,2 miliarde lei (0,04% din PIB) în aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul creşterii veniturilor cu 7,5%, a anunţat luni Ministerul de Finanţe, citat de Mediafax.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 209,6 miliarde lei, cu o pondere de 29,8% din PIB, fiind în creştere cu 7,5% în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar ponderea a urcat cu 0,5 puncte procentuale.

Creșteri s-au înregistrat la încasările din impozitul pe venit (12,3%), impozitul pe profit (+11,9%), TVA (+10,8%), venituri nefiscale (10,8%) și accize (+7,5%), se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.

În schimb, încasările din contribuțiile de asigurări sociale au scăzut cu 0,7% faţă de 2014, pe fondul reducerii cu cinci puncte a contribuțiilor angajatorilor şi a creşterii cotei de contribuție la Pilonul II cu 0,5 puncte procentuale în acest an.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 1,4%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 4,6% şi venituri nefiscale cu 3,8%. Cheltuielile bugetului general consolidat au totalizat 204,3 miliarde lei, în urcare cu 4,6%, în termeni nominali, însă ponderea în PIB s-a redus cu 0,3 puncte procentuale. 

Cheltuielilor cu dobânzile s-au diminuat cu 11,3%, ca urmare a sezonalității plăților și a scăderii randamentelor la titlurile de stat. Pe de altă parte, cheltuielile pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile au sporit cu 27,8% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 26,2 miliarde lei, reprezentând 3,7% din PIB, cu o creştere anuală de 8,4%.

 

Cele mai citite

Klaus Iohannis, gafă de zile mari! În loc de „ceremonie”, președintele a citit „comemorare”

În seara aceasta, Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut un discurs la Palatul Cotroceni în cadrul ceremoniei de decorare a sportivilor medaliați la Jocurile...

UE își propune să inființeze fabrici de Inteligență Artificială pentru a deveni un lider mondial în acest domeniu

Comisia Europeană a lansat un apel pentru înființarea unor noi fabrici dedicate Inteligenței Artificiale (IA), ca parte a strategiei sale de a întări poziția...

Creșterea încasărilor din impozitul pe profit, susținută majoritar de noile taxe pe marile companii și bănci

În prima jumătate a anului 2024, creșterea încasărilor din impozitul pe profit a atins 2,8 miliarde lei, însă 2,5 miliarde lei din această sumă...
Ultima oră
Pe aceeași temă