16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCe date personale transmite UE către SUA

Ce date personale transmite UE către SUA

Comisia Europeană a anunţat ieri lansarea oficială a unui nou cadru juridic pentru protejarea datelor cu caracter personal ale cetăţenilor europeni care sunt transferate către SUA, după luni de incertitudine juridică pentru companiile care folosesc acest tip de schimburi de date, relatează AFP.

„Privacy Shield“ (scutul de protecţie a datelor), negociat timp de peste doi ani cu Washingtonul, „va proteja datele cu caracter personal ale europenilor şi va oferi companiilor o siguranţă juridică“, a dat asigurări comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova.

Datele respective includ toate informaţiile care permit identificarea unei persoane, în mod direct (nume, prenume şi fotografie) sau indirect (numărul de securitate socială sau chiar număr de client).

Mii de întreprinderi, de la IMM-uri la giganţi internet, transferă acest tip de date strânse de pe teritoriul european către „data centers“ (centre de date) din SUA. Aceste companii se confruntă cu o situaţie de incertitudine juridică după ce justiţia europeană a invalidat, în octombrie 2015, precedentul cadru juridic care reglementează astfel de transferuri, cunoscut sub numele de „Safe Harbour“.

Curtea de Justiţie a UE a considerat atunci că „Safe Harbour“ nu le mai oferă europenilor garanţii suficiente, în lumina dezvăluirilor făcute de fostul consultant NSA Edward Snowden privind amploarea programelor de supraveghere din SUA.

La începutul lunii februarie, Comisia Europeană a anunţat că a ajuns la un „acord politic“ cu Statele Unite, sub forma „Privacy Shield“, pe care a continuat să-l perfecţioneze până la noua etapă încheiată marţi.   

Cele mai citite

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă