26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialCE cere Olandei să elimine restricţiile impuse angajaţilor români

CE cere Olandei să elimine restricţiile impuse angajaţilor români

Comisia Europeană cere Olandei să revizuiască legislaţia care impune restricţii angajaţilor români şi bulgari ce urmează să fie detaşaţi în această ţară, Guvernul olandez riscând sesizarea Curţii Europene de Justiţie, informează un comunicat al Executivului comunitar, citat de Mediafax.

Potrivit comunicatului, CE îndeamnă Olanda să respecte libertatea prestării serviciilor în spaţiul Uniunii Europene. Potrivit legislaţiei olandeze, companiile din orice alt stat european trebuie să obţină permise de muncă pentru anumiţi angajaţi care ar urma să fie detaşaţi temporar pe teritoriul olandez. Reglementarea olandeză se aplică angajaţilor care sunt cetăţeni români şi bulgari, precum şi imigranţilor extracomunitari care lucrează deja în companii din alte ţări europene.

Comisia Europeană consideră că solicitarea permiselor de muncă reprezintă o încălcare a Tratatului UE în privinţa libertăţii furnizării serviciilor.

Solicitarea CE adresată Olandei are forma unei “opinii argumentate”, a doua etapă în cadrul procedurii “infringement”, conform Articolului 258 al Tratatului UE. Dacă autorităţile olandeze nu răspund satisfăcător în următoarele două luni, Comisia Europeană se poate adresa Curţii Europene de Justiţie (CEJ).

Pentru detaşarea în Olanda în vederea prestării unui contract de servicii de către angajaţi români sau bulgari ai unei societăţi cu sediul într-un alt stat membru decât Olanda, obţinerea de permise de muncă este în continuare obligatorie. Această reglementare se aplică şi pentru angajaţi ai unei companii din Uniunea Europeană care sunt detaşaţi la o filială a acesteia în Olanda, dar şi pentru cei care sunt angajaţi temporar de o agenţie cu sediul într-un stat membru şi care sunt detaşaţi temporar în Olanda pentru a presta un contract de servicii.

Acordarea permiselor depinde de o evaluare a situaţiei pe piaţa de muncă din Olanda. Acest lucru înseamnă că autorităţile olandeze pot refuza să elibereze un permis de muncă şi pot verifica dacă sarcina dată persoanei detaşate nu poate fi efectuată de alţi angajaţi îndreptăţiţi la un tratament preferenţial, înainte de a elibera permisul. Tratatele de aderare ale României şi Bulgariei nu conţin derogări pentru Olanda în privinţa libertăţii prestării serviciilor şi detaşării de personal. Posibilitatea unor derogări pentru Olanda vizează doar libera circulaţie a forţei de muncă, dar nu şi detaşarea de personal în vederea prestării de servicii.

Cele mai citite

Cea mai valoroasă companie din România este Hidroelectrica

Cea mai valoroasă companie din România este Hidroelectrica, indică un studiu realizat de Visual Capitalist și preluat de site-ul termene.ro. Studiul prezintă cele mai valoroase...

O primărie din Buzău acuză ADS că a încheiat contracte ilegale

Primăria Comunei Vernești din județul Buzău se află în mijlocul unui scandal intens după ce a acuzat Agenția Domeniilor Statului (ADS) că a...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă