21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialCe carti romanesti se pregatesc pentru e-reader

Ce carti romanesti se pregatesc pentru e-reader

LibrariaDigitala.ro si Humanitas pregatesc fiecare peste 100 de volume electronice, destinate e-readerelor, cu preturi la jumatate sau chiar mai mici fata de versiunea tiparita.

Primavara aceasta, LibrariaDigitala.ro se va lansa cu peste o suta de carti in format electronic, care vor putea fi downloadate, contra cost, de pe site. "In aprilie vom lansa versiunea beta a site-ului. Vom iesi cu peste 100 de titluri de carti din fondul editurilor partenere; ulterior, dorim sa avem cate o lansare speciala pe saptamana", spune Oana Ionita, PR-ul librariei virtuale. Preturile sunt 0.99-2 euro, pentru cartile fara copyright, 2-4 euro pentru carti de succes care nu se mai gasesc in print, 5-6 euro pentru aparitii recente, de doua ori mai ieftine decat editia print.

Iriver-ul – cadou cu 101 carti romanesti
Editurile partenere sunt Trei, Pandora M, Polirom, Publica, Nemira si Litera. De la Editura Trei, Oana Ionita ne dezvaluie patru titluri: Lola Beccaria- "Dezgolita", Virginie Despentes – "Trage-mi-o", Richard Millet – "Devorari" si Philippe Grimbert – "Un secret". Publica vine cu hi¬tul autobiografic al unui creativ, "Viata mea in publicitate" (Claude Hopkins), iar Polirom pune la bataie marii clasici ai lite¬raturii romane si autori romani contemporani, plus "Portretul lui Dorian Gray" al lui Oscar Wilde. Nemira va aduce "Craii.." lui Mateiu Caragiale, Mori Ogai – "Vita sexualis", Gustav Meyrink – "Golem", iar Litera aduce autori de manual ca Zamfirescu, Slavici, Filimon. De altfel, Litera furnizeaza deja titlurile cu care memoria Iriver-ului, dispozitivul electronic pentru citit carti, vine echipata – 101 de dictionare si de clasici romani ai manualelor care nu necesita copyright.

Preturile vor porni de la 3 lei la Humanitas
Intre edituri, doar Humanitas s-a miscat pe cont propriu, estimand ca anul acesta sa scoata o suta de carti electronice: "Lansarea noii colectii va avea loc in iunie-iulie, cu o serie de 30 de titluri-etalon ale editurii", explica Paul Balogh, managerul diviziilor online ale Librariilor Humanitas.
"Cartile etalon" sunt carti de succes cu care oamenii au ajuns sa identifice brandul Humanitas: Noica, Liiceanu si alte personalitati culturale roma-nesti. "Dupa iunie-iulie, vom lansa pana la sfarsitul anului inca 70 de titluri, cate un calup la fiecare doua saptamani", detaliaza Paul Balogh. Titlurile sunt recente, succese ale editurii de dupa 2002, pentru care se negociaza obtinerea copyright-ului: "Contractele nu contineau referinte la o editie elecronica, asadar, ele trebuie renegociate". De asemenea, es¬te posibil ca editia print a unei carti proaspat lansate sa fie urmata, dupa o luna, de o editie electronica. Preturile nu au fost inca stabilite – se va porni de la 3 lei cartea pana la 25 – 30 lei in cazul volumelor mai pre¬ten¬tioase. Oricum, pretul mediu al unei carti va fi undeva intre 12 si 19 lei. "De exemplu, o carte care pe print costa 70 lei, pe suport electronic va costa 30, mai putin de jumatate", explica Paul Balogh.

Iriver story, gadgetul sud-coreean care concureaza Kindle de la Amazon
Vanzarea Iriver story, dispozitivul de forma si marimea unei carti tiparite destinat volumelor electronice, s-a dovedit un succes neasteptat in Romania: chiar daca pretul este destul de piperat (999 lei), de Sarbatori s-au vandut peste 200 de unitati pe emag.ro. Spre deosebire de Kindle, care permite doar lectura cartilor de pe Amazon, iRiver Story permite vizualizarea oricarui document cu extensie pdf, doc, ppt, xls, epub sau HWP. In plus, e-reader-ul este dotat cu un player mp3, iar cititorul poate asculta muzica in timp ce citeste. Memoria este de 2 GB (care poate fi marita pana la 32 GB), durata de viata a bateriei este de 9.000 de pagini la citire sau de 20 de ore cand Iriver-ul este folosit ca mp3. Ecranul, cu o suprafata de 9 X 12 cm, este de tip e-link, avand culoarea prietenoasa a foii tiparite.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 843: Putin declară câți militari ruși luptă în Ucraina

Preşedintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunţat că aproximativ 700.000 de militari ruşi participă în prezent la ofensiva din Ucraina. 'Avem aproape 700.000 bărbaţi în...

Marcel Ciolacu e clar: “PSD va avea candidat la prezidențiale”

Într-un for statutar al Partidului Social Democrat, s-a decis că PSD va prezenta un candidat pentru funcția de președinte al României, a declarat sâmbătă...

Un băiat de 19 ani a intrat peste o femeie de 30 de ani şi fiica ei şi a încercat să violeze fata de...

Un incident șocant a avut loc în comuna Izvoare din județul Dolj, unde un tânăr în vârstă de 19 ani a fost reținut și...
Ultima oră
Pe aceeași temă