13.9 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCe au în comun trei asasinate eşuate: primul la Moscova, al doilea...

Ce au în comun trei asasinate eşuate: primul la Moscova, al doilea la Londra, al treilea la Bucureşti

Dacă în ţări ca Bulgaria, asasinatele la comandă sunt un fapt de viaţă, în România ideea de asasin plătit a fost privită cu relaxare. Din când în când, câte un Sergiu Băhăianu mai scoate capul la iveală, însă poveştile au un puternic iz “mioritic” prin originalitate (de pildă “metoda beton” de ucidere a victimelor se făcea prin aruncarea în groapă şi turnarea de beton proaspăt preparat peste ele). E drept, în ultima perioadă numărul de împuşcături anunţate “la ştiri” a avut o evoluţie crescătoare, însă anunţul făcut de poliţia din Moscova, că l-a arestat pe moldoveanul Vitalie Proca (33 ani), după ce Interpol a lansat un mandat internaţional pe numele său.

Proca era vânat de poliţiştii din România şi din Marea Britanie, fiind principalul suspect în cazul tentativei de asasinat din 26 noiembrie 2012, care a avut loc în cartierul bucureştean Vitan. În seara acelei zile, tânărul Răzvan Mircea Isăilă, în vârstă de 26 de ani a fost împuşcat în stil mafiot cu un Kalaşnikov. În timp ce parca maşina în faţa blocului, lângă maşina lui Răzvan a oprit o maşină cu geamuri fumurii şi numere de Bulgaria, iar dinăuntru, un atacatorul a început să-l ciuruiască în cap, burtă şi membre cu un AK 47.

Nemulţumit că victima se încăpăţâna să nu moară, atacatorul a lăsat Kalaşnikovul, a coborât din maşina din care-l împroşcase cu gloanţe şi, scoţând un pistol Makarov, a continuat să tragă câteva focuri “de asigurare”. Ulterior maşina s-a pierdut în noapte, nu înainte de a lovi câţiva trecători. Pe unul dintre cei săriţi în calea maşinii care gonea nebuneşte, criminalul l-a înjurat “în româneşte”. Detaliu important pentru anchetatori, care a contribuit la rotunjirea portretului robot desenat de experţii criminalişti pe baza depoziţiilor martorilor.

Poliţiştii şi SRI au început munca migăloasă de verificare a trăgătorului misterios pe baza imaginilor furnizate de camerele video amplasate pe traseul fugii maşinii. Răzvan Isăilă a fost dus la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale “sub pază”, de frică că asasinul ar avea ideea să nu-şi lase treaba neterminată. Au început săpăturile, ca să se afle “umbra tenebroasă” din viaţa lui Răzvan, care s-ar putea lăsa cu un “asasinat la comandă”. Ce-au găsit a fost “nimic”. Nu era prieten nici cu Cămătarii, nici cu Sportivii, nici cu alte clanuri care-şi impart sferele de influenţă în Capitală. Singurul lui păcat era că “le ieşise în cale”. Cel puţin asta e declaraţia victimei: “A zis că am ieşit în faţa maşinii şi nenorocitul m-a împuşcat!”.

Răzvan a supravieţuit doar pentru că glonţul fatal, în traseul spre inima împuşcatului, s-a oprit în “telefonul mobil” din buzunarul de la piept. Nimeni nu s-ar fi gândit că personajul care “l-a executat” pe nevinovatul Răzvan, e acelaşi asasin cu cel care cu doar jumătate de an înainte, în martie 2012, îl ciuruia în scara blocului, pe bancherul rus German Gorbunţov, fost miliardar controversat, actualmente doar multimilionar. Scena s-a petrecut în mod asemănător cu cea din Vitan. Doar decorul a diferit puţin. Astfel, în timp ce German Gorbunţov (46 ani) cobora din taxi, în faţa unui bloc de lux din cartierul exclusivist şi celebru Canary Wharf, a simţit în stomac “o durere sfâşietoare”, apoi încă una în piept şi altele inclusiv în cap. Sângele care a ţâşnit din cele şase găuri provocate de gloanţele care-i sfredeleau trupul, a împroşcat pereţii holului clădirii.

German Gorbunţov, a fost conştient în timpul “ciuruielii” că se încearcă asasinarea lui cu o armă cu amortizor, motiv pentru care s-a agăţat de uşa intrării şi s-a ascuns după “rama” ei. Un scut copilăresc, care însă i-a salvat viaţa, nepermiţându-i asasinului “fără chip”, să-i livreze “lovitura de control”. Auzind urletele şi urletele rănitului, amanta rusului bogat (Natasha Semchenkova, 36 ani), a ieşit din apartament şi când l-a văzut a sunat imediat la partenerul de afaceri al acestuia, ca să trimită imediat bodyguarzii, să-i asigure protecţia. Bancherul ciuruit a fost dus într-un spital al cărui nume a fost păstrat secret, unde echipele de medici l-au salvat după “o comă indusă” şi o serie de operaţii complexe. Alături de bancherul împuşcat s-au aflat atât amanta, cât şi soţia sa Larisa, amândouă blonde, ambele semănând foarte mult una cu alta şi amândouă împăcate cu ideea bigamiei. Soţia sa chiar declara pe facebook că “Competiţia e interesantă. E ca un sport”.

Întâlnirea dintre cele două femei din viaţa bancherului a fost un moment rar, deoarece acesta şi-a trimis soţia “legală” departe de el, să locuiască în altă ţară a Europei, departe de el, însă nu şi de banii lui, oligarhul finanţându-i cu generozitate traiul, şi mergând în vacanţe romantice cu ea, din când în când. Ambele consoarte ale lui Gorbunţov mai au ceva în comun. Ambele s-au intersectat cu pericolele la care era expus bancherul. Amanta cu imaginea amantului prăbuşit într-o baltă de sânge în holul blocului în 2012, iar soţia cu pistolul la tâmplă, doi ani mai devreme. În 2010, în timp ce familia Gorbunţov locuia într-un cartier de lux dintr-o suburbie împădurită cu pini a Moscovei, au fost “călcaţi” de un fost partener de afaceri al soţui, care, sub ameninţarea ţevii pistolului, a obligat-o pe femeia de 44 de ani să semneze hârtii prin care îi cedează de bunăvoie active în valoare de 1,5 miliarde de dolari. După ce, îngrozită că va muri, femeia a semnat hârtiile, individul cu arma a sunat şi a comunicat că “misiunea a fost îndeplinită”. Interlocutorul său era, se pare, un apropiat al lui Vladimir Putin.

Scena deposedării de avere, demnă de un film cu mafioţi, s-a petrecut după ce în 2009, din greşeală, bancherul Gorbunţov a fost martor la o încercare nereuşită de “asasinat”, când mai mulţi bărbaţi l-au ciuruit (n.r. pare déjà vu, nu?) pe Alexander Antonov, tatăl unui miliardar rus care a deţinut o vreme clubul britanic de fotbal Portsmouth. Printr-o minune (sau din prostia criminalilor), Antonov a scăpat de sub ploaia de gloanţe cu doar două degete amputate. Trei ceceni au fost prinşi şi condamnaţi pentru încercarea eşuată de asasinat asuprea lui Antonov, însă “mintea diabolică” din spatele atacului nu fusese deconspirată până în 2012. Autoexilat în Londra, German Gorbunţov s-a crezut în siguranţă, aşa că s-a oferit să le furnizeze procurorilor elemente care să ducă la identificarea celor care au comandat atentatul. Încercarea eşuată de asasinat asupra lui s-a petrecut cu doar câteva zile înainte de momentul în care bancherul rus urma să se întâlnească în sediul Ambasadei Ruse cu o echipă de anchetatori veniţi special de la Moscova să-i asculte mărturia şi să analizeze indiciile pe care acesta le deţinea. Se pare că indiciile duceau către patru foşti parteneri de afaceri, dintre care unul ar fi fost un şef din căile ferate ruse, apropiat al lui Putin şi implicat într-o deturnare de jumătate de miliard de euro, din fondurile companiei de stat.

Nici măcar gloanţele nu l-au oprit pe Gorbunţov ca, prin avocatul său, să prezinte nişte baze de date cu operaţiuni ale “Invest Credit” şi “Sberkred”, băncile pe carre bancherul le-a deţinut o perioadă şi prin care au fost tranzitaţi banii furaţi de la căile ferate. Precizăm că German Gorbunţov nu e un sfânt, ci face parte din categoria oligarhilor ruşi tipici, care s-au îmbogăţit imediat după căderea comunismului, prin preluarea în anii ’90 a mai multor active valoroase de la stat, printre care fabrici şi clubul de hochei Spartak Moscova În culmea prosperităţii sale, rusul a deţinut 6 bănci din Rusia şi Moldova În Republica Moldova autorităţile au cerut extrădarea sa pentru înşelăciune şi infracţiuni economice, fiind acuzat că a preluat ilegal mai multe bănci., un complex sportiv şi fabrici în Moscova.

Precizăm că la începutul anilor ’90, respectabilul bancher londonez Gorbunţov a stat “un pic” şi la puşcărie, pentru tâlhărie. În clipa de faţă, familia sa aşteaptă ca Marea Britanie să le ofere azil politic, pe motiv că dacă sunt trimişi înapoi în Rusia “vor fi omorâţi”. În caz că cererea de azil îi va fi aprobată, German Gorbunţov are şanse uriaşe să scape şi de mâna procurorilor moldoveni, cărora le va fi extrem de greu să-l vadă pe sol basarabean. Ca element de culoare, care reliefează pofta de viaţă a bancherului rus, atunci când s-a trezit din comă şi şi-a văzut fiul, Vladislav, i-a spus: “Vreau ţigări şi ceai. Altfel nu îţi povestesc ce s-a întâmplat”.

Pentru Scotland Yard, instrumentarea dosarului “bancherului ciuruit” a fost una extrem de sensibilă, după precedentul “Litvinenko”, fost agent KGB din anturajul miliardarului Roman Abramovici, ucis la comandă cu poloniu, cel mai probabil de către “instituţia” serviciilor secrete ruse, deoarece logistica complexă necesară pentru procurarea “poloniului” era aproape imposibilă pentru “o persoană fizică”. Şi inutilă, când ne gândim că un glonte bine ţintit costă 1-2 euro.

“Asasinul ratangiu” are un de destin blestemat

La 17 ani, vârsta când mulţi adolescenţi se frământă ce facultate să aleagă, Vitalie Proca, originar din satul Codreanca, raionul Străşeni, a omorât doi oameni într-o crimă de o cruzime fără margini, motiv pentru care a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 1998, însă eliberat în martie 2010, după ce judecătorii Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova i-au redus pedeapsa lui Vitalie Proca de la detenţie pe viaţă la 20 de ani de închisoare şi s-a decis eliberararea sa condiţionată după 12 ani pretrecuţi după gratii. Crimele le-a comis în ziua Crăciunului, în anul 1997, în raionul Criuleni.

Presa centrală titrează că în acea zi, în jurul orei 21.30, Vitalie Proca împreună cu alţi trei bărbaţi pe care îi coordona au intrat în casa familiei Enache din satul Măgdăceşti. În acea locuinţă se aflau un bărbat, trei femei şi un copil de 2 ani şi jumătate. Proca şi oamenii săi i-au atacat cu ţevi metalice şi le-au furat bani şi alte bunuri în valoare de aproximativ 18.500 de lei moldoveneşti (aproximativ 1.100 de euro). Bărbatul şi o femeie au murit în urma atacului. În timpul atacului, Vitalie Proca a torturat-o pe una dintre femei, pentru a-i spune unde se ascund bani sau obiecte de valoare. El a lovit-o cu ţeava metalică, i-a legat mâinile şi un lanţ la gât din aţă sintetică şi a ars-o cu fierul de călcat până când femeia a leşinat. Proca a crezut că aceasta a murit şi de aceea s-a oprit din tortură. În martie 1998, Vitalie Proca a fost prins de poliţişti cu un pistol artizanal, pe care şi-l construise singur, sub formă de stilou, din două bucăţi de ţeavă metalică. Arma avea calibrul 5,6 milimetri, pentru care Proca găsise şi două gloanţe.

Prinderea “asasinului plătit” e de bun augur, poate mai puţin pentru imaginea pe care britanicii şi-au făcut-o despre vorbitorii de limbă română, pe care probabil că va fi mai dificil să-i întrebăm: “Why don’t you come over?”.

Cele mai citite

Abdallah, suspendat șase etape pentru intrarea horror asupra lui Benzar

Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal l-a suspendat șase etape pe atacantul Hakim Djamel Abdallah, de la Dinamo Bucureşti, pentru cartonaşul roşu...

Slănic Prahova: Urmează noi evacuări ale populației din zona craterului produs

Alți locuitori din Slănic, din apropierea craterului produs de surparea unei străzi, vor fi evacuați, joi, după ce autoritățile din Prahova au primit informațiile...

Irina Begu, în „sferturile” turneului ITF de la Wiesbaden

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului ITF de la Wiesbaden, după ce a învins-o în trei seturi pe elveţianca Simona...
Ultima oră
Pe aceeași temă