In mod evident, un singur top nu e 100% relevant pentru gustul unei natiuni. Totusi, ar fi interesant sa avem si noi un top al vanzarilor (altul decat cel de la Diverta), pus cap la cap de marile edituri de pe piata autohtona. Macar sa vedem cine vinde la noi, in afara de Cartarescu (Gainusa sau Mihaela Radulescu sunt "accidente", nu scriitori de meserie, tirajele lor mari se datoreaza prezentei pe sticla).
Intr-un top 100 al vanzarilor pe 2007, reprodus de "The Guardian", cumuland toate categoriile si genurile, primul loc il ocupa, detasat, ultimul volum din "Harry Potter", serie care a facut-o pe JK Rowling mai bogata decat regina. Gasesti in acest clasament autori scosi la rampa de premii (promovarea atrasa de ele se simte considerabil in cifrele de vanzari), cum e cazul canadiencei Stef Penney sau al lui Khaled Hosseini, alaturi de boom-uri editoriale precum Danielle Steele (da, se pare ca mai exista!) sau Jamie Oliver. Se pare ca englezii citesc mult policier si thriller: John Grisham, Ian Rankin sau Stephen King nu lipsesc din acest top. Un clasic in viata ca Ian McEwan figureaza cu doua titluri, in vreme ce o traducere ca "Suita franceza" atinge pozitia 20 in vanzari. "The God Delusion", controversatul volum non-fiction al lui Richard Dawkins despre "moartea" lui Dumnezeu, ajunge si el in top 20, semn ca fascinatia publicului pentru genul Dan Brown e inca la mare cinste. Lista e surprinzator de echilibrata: chick-lit, povesti de dragoste, drame, retete de bucatarie, romane politiste, thrillere politico-religioase.
Un rol important in vanzari il au acolo si numeroasele cluburi de cititori (virtuale), unde se discuta carti, un reper pretios pentru cineva care intra rar intr-o librarie, dar vrea sa citeasca o carte buna. Aceste "book clubs" ar trebui sa devina ceva obisnuit si in peisajul romanesc.