13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCe arme livrau americanii în România, cu Degeratu la Cotroceni

Ce arme livrau americanii în România, cu Degeratu la Cotroceni

Generalul (r) Constantin Degeratu, fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu pe probleme de securitate naţională şi fost şef al Armatei Române, a fost angajat de o firmă de brokeraj de tehnică militară, imediat ce şi-a dat demisia de la Cotroceni,  după cum a arătat o telegramă Wikileaks a Ambasadei SUA la Bucureşti. În perioada 2005-2010, cât timp Degeratu l-a consiliat pe Traian Băsescu la Cotroceni, firma MIC&Associates a încheiat mai multe contracte de tehnică militară cu Armata Română, printre care modernizarea fregatelor Forţelor Navale sau echiparea avioanelor F-16, pe care România urmează să le cumpere din SUA.

Condusă de Ştefan Minovici, român emigrat în SUA dinainte de 1989 şi urmaş al celebrului medic Mina Minovici, firma MIC&Associates are sediul principal la New York şi este reprezentanta oficială pentru România a gigantului american de tehnică militară Raytheon. Firma Raytheon a obţinut anul trecut un profit de 25 de miliarde de dolari şi este celebră pentru rachetele (Patriot, Tomahawk) şi sistemele de radar şi comunicaţii pe care le produce.

MIC&Associates a intermediat un contract pentru firma americană ITT Technologies, care a încercat să vândă României sisteme AIDEWS (Advanced Integrated Defensive Electronic Warfare Suite) pentru echiparea celor 24 de avioane F-16 la mâna a doua, pe care România urmează să le achiziţioneze din SUA. Sistemele AIDEWS sunt elemente de apărare ale aeronavelor. Din prezentarea firmei, nu este clar dacă afacerea a fost încheiată sau nu.

În România, Raytheon a participat la trei programe majore de înzestrare cu tehnică şi armament, intermediate de MIC&Associates: sisteme de management al traficului aerian, programul SCOMAR (supraveghere a spaţiului maritim) şi modernizarea fregatelor de tip 22, pe care România le-a cumpărat la mâna a doua din Marea Britanie. De asemenea, firma a vândut României şi zece radare Raytheon, pentru Sistemul de Supraveghere a Coastei maritime. În decembrie 2008, un comunicat al Raytheon anunţa câştigarea unei licitaţii în România, în urma căreia două astfel de radare urmau să fie vândute la preţul de 16 milioane de dolari.

Sistemul SCOMAR, la implementarea căruia a participat şi Raytheon, monitorizează 24 de ore din 24 litoralul şi apele teritoriale româneşti, cu ajutorul unei tehnologii computerizate, sateliţi, camere de vedere ultra-performante, nave de intervenţie şi şalupe rapide. Sistemul are o bătaie de aproximativ 180 km în larg şi 30 km pe uscat. Navele care intră în apele teritoriale sunt monitorizate cu ajutorul unor camere optice cu vedere pe timp de noapte. Tot ce se întâmplă la bordul unui vas poate fi vizionat online de la punctul de control. Costurile totale de achiziţie, montaj şi modernizare a elementelor deja existente se ridica la 25 de milioane de euro în 2010, bani asiguraţi din fonduri europene şi bugetul de stat, după cum scria România liberă anul trecut.

Generalul (r) Constantin Degeratu nu a răspuns solicitării romanialibera.ro de a clarifica relaţia pe care a avut-o cu firmele americane de armament cât timp era consilier de securitate al preşedintelui Traian Băsescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă