16.1 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialCe a vorbit inginerul Tariceanu cu economistul Vacaroiu

Ce a vorbit inginerul Tariceanu cu economistul Vacaroiu

In tara noastra europeana vlaguita de resurse intelectuale, din care cine nu a plecat inca e pe cale de iesire si se fac iarasi bancuri cu cine ramane ultimul sa stinga lumina, a avut loc o intalnire profesionala de cel mai inalt nivel, care e sigur ca ne va pune iarasi pe directia progresului. Anume, domnul inginer Calin Popescu Tariceanu, un reprezentant al capitalismului liberal fara majoritate, s-a intalnit, conform propriei sale declaratii, repetata cu insistenta, cu doi tovarasi economisti de mare valoare, al caror sfat nu il poate nimeni neglija daca vrea sa puna bazele cresterii durabile a economiei noastre in piata libera si comuna europeana, tov. Nicolae Vacaroiu si tov. Florin Georgescu. intalnirea a avut loc intr-o atmosfera destinsa, prieteneasca, de lucru. Cei doi reputati economisti au facut o sinteza a intelepciunii lor de tranzitie pentru uzul inca prim-ministrului Tariceanu. Va prezentam mai jos ideile principale.

1. Dosarul relatii bilaterale. Draga Calin, noroc cu tine. Nastase nu ne aprecia, adusese consilier de la UE sa se ocupe de economie si pe noi ne trasese pe linie moarta. Petre Roman, inaintea lui, ne gasise anacronici si prafuiti, de pe timpurile economiei planificate de coada. Noroc cu liberalii ca ne fac si noua dreptate. Au trecut saptesprezece ani, e drept, dar nu e niciodata prea tarziu sa avansezi in trecut.
2. Din ce platim pensiile varianta unu. Pai, vezi ce facuram noi in 1992-1996, nitica inflatie. Fara asta nu se poate. Masina nu merge fara ulei si carul fara boi, ia indexeaza tu niste preturi ca sa ajunga la nivelul pensiilor si te-ai scos!
3. Din ce platim pensiile varianta doi. De ce nu poti urma sfatul de mai sus? Nu te lasa Bruxelles-ul? Cum, ma, am intrat in Uniunea Europeana? Felicitari! Pai, ia si tu bani de pe piata, eventual cu dobanda mare si scadenta la viitorul guvern, cum am facut noi in 1995 si 1996! Cum care viitor guvern? Ba, nu suntem prooroci!
4. Dosarul BID. Orice capitalist are nevoie de protectie politica, pardon, de consultanta politica, mai ales in perioada de acumulare primitiva, prin sistemul unii depun si altii colecteaza. Uite ce e insa, protectia numai pe prietenie strica piata. Cat iei tu pe zi de la Dinu Patriciu? Ba, asa nu mai merge, trebuie sa vorbim, sa ne armonizam tarifele, ca suntem intr-o piata comuna foarte sensibila la semnale si distorsiuni.
5. Dosarul anchete in curs. Ba, ai de invatat meserie. Sa scrii singur biletele si sa dai telefoane la parchet! La noi, telefoanele de interventie la Curtea de Conturi ca sa nu trimita in instanta dosarele baietilor se faceau de esalonul doi, de exemplu de Florin. Chiuariu asta sa dea afara procurori, ce tampenie! Noi n-am dat afara pe nimeni. Unii au plecat singuri, cu altii ne-am inteles. Ca oameni suntem, indiferent de culoarea politica, si toti avem nevoile noastre, ca e un embargo sau o taxa de prima inmatriculare.
6. Dosarul alocare discretionara de fonduri. Ba, sunteti tari voi cu proiectele astea guvernamentale, ca noi prin 2004 credeam ca ne-am ars si nu mai poti da bani la nimeni fara formula si fara sa te poata verifica orice neica nimeni cu doi ani de contabilitate! Da’ uite ca ati venit voi, liberalii, cu ideea de fonduri pe proiect si iarasi se pot da bani cum vor muschii nostri. Ca veni vorba, unde e tabelul ala cu judetele?
7. Dosarul cum atragi investitorul strain. Cum, o masina Ford are patru roti? Extraordinar! si ce vor astia, sa punem noi rotile, eventual fiecare guvern cate una? Mai Caline, e greu, ca de cate roti am pus tot noi la Renault nu mai stii daca e noul Logan sau Dacia veche. Sa ne cautam prin buzunare, poate merge si o roata de la Tractor sau de la ARO, ca Fordul e o masina buna, adaptabila. Mai vedem! Poate Ranger?
8. Prin ce se deosebeste UE de CAER. Unde oi fi pus fisa aia? E asta de la suprafata? si de ce scrie pe ea memorandum? Aha, da, e simplu. Noi subventionam tot in CAER, astia la UE numai ce vor muschii lor. Ipocriti nenorociti! Da’ diferenta e ca poti sa negociezi. Nu, lasa negocierile alea! Acolo nu era nimic de negociat, acolo am facut planul si gata, integrarea in patru ani si jumatate. De aici incolo vine negocierea.
9. Dosarul Motiunea de toamna. Nu te emotiona, nu plange, draga! Tocmai bun prilejul sa vii si sa faci un discurs frumos, nea Vaca o sa modereze si o sa vorbeasca cu nea Vadim sa nu mai aduca trupele cu pancarte. Cu discursurile s-a aranjat, la o chifla in figura luata de tine, Base ia doua. Ce rost are sa-ti faci griji? D.C. Tanasescu se ocupa, urna cu bile negre are deja o gaura in fund de poate trece prin ea un submarin atomic. Asta e, nu putem sa suprimam discursurile contra la o motiune de cenzura. Dar multe se pot aranja prin lucrul de la om la om, in care avem atata experienta.
O sa ma intrebati ce a facut aproape demisionarul Sebastian Vladescu, al patrulea participant la aceasta intalnire. O sa va spun. Ca in vechiul banc cu rabinul, el oferea gasca de sacrificiu pentru fiecare sfat primit de seful sau, pregatit ca dupa terminarea acestora sa stinga si lumina.

 

Alina Mungiu-Pippidi este presedintele Societatii Academice din Romania si profesor de politici publice la Hertie School of Governance din Berlin

 

 

Cititi si comentati pe blogul Alinei Mungiu-Pippidi! 

Cele mai citite

Finală dramatică la Atena: Olympiakos Pireu a câştigat trofeul Europa Conference League la fotbal, după ce a învins-o pe Fiorentina cu scorul de 1-0...

Olympiakos Pireu a câştigat dramatic trofeul Europa Conference League la fotbal, după ce a învins-o pe Fiorentina cu scorul de 1-0 (0-0, 0-0), după...

Cazurile AEGEK și SIVECO, aproape să îngroape ministerul lui Adrian Câciu! Guvernul scoate de la saltea 300 de milioane de lei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Adrian Câciu, se confruntă cu posibilitatea un blocaj financiar semnificativ din cauza unei serii de sentințe...

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. se plânge că a fost exclus din dezbaterea televizată Biden-Trump

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. s-a plâns organismului responsabil de buna desfăşurare a campaniei electorale că a fost exclus din dezbaterea...
Ultima oră
Pe aceeași temă