12.4 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialCe a provocat tragedia de pe dig

Ce a provocat tragedia de pe dig

Anchetatorii spun că principalele cauze ale accidentului din septembrie sunt supraîncărcarea autobuzului şi cauciucurile foarte uzate.

Anchetatorii carnagiului produs la sfârşitul lunii septembrie pe un dig din Tulcea, soldat cu patru morţi şi zeci de răniţi, au dat publicităţii primele concluzii oficiale. Ali Izet, inspector-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Tulcea, a declarat că „probele administrate de instituţia noastră în acest dosar arată că a fost un grav accident colectiv de muncă. Au fost încălcate mai multe prevederi legale privind siguranţa în transportul public de persoane. În autobuzul care s-a răsturnat producând tragicul accident se aflau cu 15 persoane mai mult decât permitea capacitatea de transport a acestuia. Anvelopele de la roţile din spate ale autobuzului erau foarte uzate şi din acest motiv autovehiculul a derapat în timpul unei manevre greşite efectuate de şofer şi apoi s-a răsturnat provocând moartea şi accidentarea gravă a muncitoarelor care erau transportate spre o fabrică de confecţii. Am constatat, de asemenea, că şoferul autobuzului care a produs gravul accident lucra fără contract de muncă pentru firma Marcel Prescom. Aceste încălcări ale legislaţiei au fost sancţionate cu amenzi care însumează 18.000 de lei”. Dosarul acestui accident a fost predat procurorului, pentru continuarea cercetării penale.

Şi Parchetul Tulcea este pe punctul să finalizeze ancheta penală în acest caz. Ionel Scutelnicu, prim-procuror al Parchetului Tulcea, a confirmat primirea dosarului investigaţiilor efectuate de ITM Tulcea. Procurorii tulceni au audiat toate persoanele acidentate, şoferul, administratorii SC Marcel Prescom, ai firmei de confecţii care au încheiat contract pentru transportul muncitorilor la locul de muncă.

De asemenea, au fost audiate zeci de persoane din Primăria Tulcea şi ANIF Tulcea care au permis utilizarea digului ca drum public deşi nu îndeplinea condiţiile legale pentru a fi clasificat astfel.

* Ancheta penală a fost derulată şi la Sucursala Registrului Auto Român Tulcea unde există suspiciuni că inspecţia tehnică a autobuzului impropriu transportului de persoane ar fi fost formală.

Cele mai citite

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă